'iPad-kunst waard om te vernietigen'

Kamagurka maakte in 24 uur non stop 70 schilderijen op de iPad in het Stedelijk Museum Amsterdam. As is wat rest – en deze bijlage, als catalogus.

Amsterdam 30-3-2011 Kamagurka schildert op de Ipad Foto NRC H'Blad Maurice Boyer
Amsterdam 30-3-2011 Kamagurka schildert op de Ipad Foto NRC H'Blad Maurice Boyer

„Sommige schilderijen zijn het vernietigen niet waard”, zei Kamagurka vandaag, 1 april 2011 in het Stedelijk Museum Amsterdam rond twaalf uur. Hij heeft 24 uur non-stop schilderen op zijn iPad achter de rug, in het museum dat opengesteld was voor publiek. „Misschien zijn we in die hele 24 uur een half uurtje zonder publiek geweest.” Van vermoeidheid lijkt bij Kamagurka geen sprake. Integendeel. Met zijn team van vijf man die de schilderijen hebben geprint, opgespannen, en aan de muur gehangen, gaat hij nog eens kritisch door de kunstproductie van de afgelopen 24 uur. In totaal heeft hij 70 schilderijen gemaakt, die ook allemaal zijn geprint en aan de muur hebben gehangen. Maar in de loop van het proces zijn er ook weer schilderijen van de muur gehaald. De goedgekeurde doeken verdwijnen in de shredder in het museum , en worden later gecremeerd. De as gaat in glazen urnen, ontworpen door Kamagurka. De schilderijen die Kama afkeurt, die dus ook niet staan in deze bijlage die de catalogus van de 24 uurs performance is, zijn vooral bewerkte foto’s van bezoekers. Kama maakte foto’s van bekenden die in het museum langskwamen en zette er grappige teksten bij; even later hingen ze geprint op canvas aan de muur. Maar de meeste van die fotodoeken zijn weer verworpen. Vooral de getekende invallen en gebruikelijke absurde, komische of poëtische Kamagurka associaties die hij op de iPad schilderde, zijn overgebleven. Soms met verwijzingen naar de actualiteit, maar ook naar kunst, zoals de bolhoeddoeken van surrealist Magritte. Die zijn inmiddels vernietigd.

Paul Steenhuis