Honderdduizenden op ‘rustige’ betoging tegen president Jemen

Anti-regeringsbetogers tijdens het vrijdagmiddaggebed vandaag in Sanaa, Jemen. Foto: AP / Muhammed Muheisen.

In Jemen zijn vanmiddag in hoofdstad Sanaa honderdduizenden betogers de straat opgegaan om het aftreden van president Saleh. Persbureau Associated Press spreekt van de grootste anti-regeringsdemonstratie tot nu toe.

De demonstranten waren verzameld op het centrale plein in Sanaa, dat bewaakt werd door militairen die zijn overgelopen naar de oppositie. Zij probeerden te verhinderen dat aanhangers van president Saleh het plein konden bereiken. De oppositie hoopte meer dan een miljoen mensen op de been te krijgen.

Onze medewerker Judith Spiegel was bij de demonstratie aanwezig en spreekt van een “hele rustige dag”. De betogers zijn al bezig na te denken over het Jemen van na president Saleh, vertelt ze over de telefoon vanuit Sanaa:

“Er is letterlijk en figuurlijk sprake van een ontzettende impasse. De demonstranten zijn al plannen aan het smeden over hoe het land bestuurd moet worden nadat president Saleh verdwenen is. Op het plein vestigen ook steeds meer mensen hun hoop op het Westen, dat zich volgens de betogers duidelijk moet uitspreken voor het aftreden van Saleh om een doorbraak te forceren. Maar het ligt niet voor de hand dat de VS en Europa dat doen omdat zij in Saleh nog altijd een bondgenoot zien tegen Al-Qaeda.”

President Saleh sprak aan het begin van de middag bij zijn paleis een menigte toe en bedankte zijn aanhangers voor hun steun aan zijn regime. “Ik ben bereid offers voor het volk te brengen met mijn bloed en alles wat mij lief is”, aldus Saleh. Hij riep zijn demonstrerende tegenstanders op “verstandig en verantwoordelijk” te handelen.