Hoe geaccepteerd zijn homo's?

Wat het homohuwelijk ons gebracht heeft is moeilijk feitelijk na te gaan. Duidelijk is wel dat Nederland nog steeds tot de koplopers van Europa behoort als het gaat om homotolerantie – samen met Zweden, Denemarken en België.

De acceptatie in Nederland neemt zelfs toe, blijkt uit een rapport van het SCP (Gewoon anders, juni 2010): in 2006 stond nog 15 procent van de Nederlandse bevolking negatief tegenover homoseksualiteit; in 2008 was dat teruggelopen tot 9 procent.

Dat Nederlanders tolerant zijn kan liggen aan verschillende factoren. Nederland is een egalitair land, de machtsverschillen zijn over het algemeen kleiner dan in andere landen. De verzorgingsstaat stimuleert daarnaast individualisering, je hoeft niet bij je ouders of partner te blijven wonen – mensen zijn hier minder dan in andere landen afhankelijk van elkaar. Daarnaast is de invloed van de kerk hier minimaal. Dat alles maakt gelijke rechten voor homoseksuelen makkelijker te realiseren.

Desondanks staat de reputatie van Nederland onder druk. Uit hetzelfde onderzoek blijkt namelijk dat de middelbare school geen veilige plek is voor jonge homo- en biseksuelen. ‘Scheldwoorden en pesterijen zijn schering en inslag.’ Ruim 1 op de 10 Nederlanders is voor afschaffing van het homohuwelijk.