Hij kreeg hulp van de chef sport

Johan Cruijff dwong de Ajax-top op de knieën, maar dat deed hij niet alleen.

De Telegraaf, waarin Cruijff een wekelijkse column heeft, koos vanaf het begin zijn kant.

30-03-2011, Amsterdam. Johan Cruijff komt aan bij de vergadering in de Arena. Foto Bas Czerwinski
30-03-2011, Amsterdam. Johan Cruijff komt aan bij de vergadering in de Arena. Foto Bas Czerwinski

Toen Johan Cruijff nog voetbalde, kwamen drie sportjournalisten geregeld bij hem over de vloer: Frits Barend van Vrij Nederland, Johan Derksen van Voetbal International en Jaap de Groot van De Telegraaf. „Ik heb wat afstand genomen”, zegt Derksen: „Frits presenteert zich nog altijd graag als een vriend en Jaap heeft al tientallen jaren een wat zakelijker vriendschapsband met Cruijff.”

Voetbalverslaggever Jaap de Groot is chef sport van De Telegraaf en ghostwriter van de wekelijkse column van Cruijff in de krant. De Groot is een sleutelfiguur bij de campagne van de grootste krant van Nederland voor de ‘revolutie’ van Cruijff bij Ajax. Vanaf de eerste column van Cruijff in september vorig jaar tot de krantenopening van gistermorgen heeft De Telegraaf de kant gekozen van Cruijff.

De krant heeft daarbij maandenlang de zittende leiding van Ajax op de korrel genomen. Vooral directeur Rik van den Boog heeft het daarbij moeten ontgelden door zijn betrokkenheid bij het faillissement van TEG, het bedrijf van Marco Borsato. „Nog vóór de rechter daarover een uitspraak had gedaan, werd Van den Boog in de kolommen van De Telegraaf al veroordeeld”, zegt Derksen.

De Telegraaf is van oudsher een Ajax-krant. Berichtgeving over de succesvolste club van Nederland helpt de verkoop van een krant of tijdschrift. De vader van Jaap de Groot maakte daarbij ooit deel uit van de spelersraad van Ajax. De krant is altijd heel goed geïnformeerd over het reilen en zeilen bij de club. „Dat is nooit anders geweest”, zegt Derksen, „en de krant is een enorme machtsfactor bij Ajax”.

De steun van de krant is dan ook belangrijk voor Cruijff. Informatie uit zijn kamp was terug te lezen in de berichtgeving. De persafdeling van Ajax ving bot bij pogingen om volgens de club onjuiste mededelingen recht te zetten. Afspraken van het Ajax-bestuur met de spelersraad, waarin al veel Cruijff-aanhangers zaten, om niet meer te lekken naar de pers bleken zinloos. Spelersraadslid Keje Molenaar, beoogd bestuurder uit het Cruijff-kamp, zou lang hebben geweigerd om überhaupt een geheimhoudingsverklaring te tekenen.

Ondanks de oude banden tussen De Groot en Cruijf blijft het de vraag waarom de in de sportwereld oppermachtige krant zo fel campagne heeft gevoerd tegen de eergisteren terug getreden leiding. Bij Ajax hebben ze daar wel een idee over. De Groot had een goede band met de vorige algemeen directeur, Maarten Fontein, die tijdens maandelijkse lunches geregeld primeurs doorspeelde naar De Telegraaf. Van den Boog hield wat meer afstand en gaf De Telegraaf geen voorkeursbehandeling. Met een nieuwe – bevriende – leiding bij Ajax krijgt De Groot mogelijk weer voet aan de grond in de Arena.

Bij het bestuur van Ajax werd De Telegraaf de afgelopen weken aangeduid als een ‘actiekrant’.

Derksen kan zich er iets bij voorstellen: „Ik ben het eens met de voetbalvisie van Johan en met zijn ideeën voor Ajax. Maar ik vond mijn relatie met hem te klef worden.” Interviews met Cruijff in VI liet Derksen daarom doen door Hugo Borst. „De Groot houdt die afstand niet. De journalistieke geloofwaardigheid van De Telegraaf bij Ajax is verdwenen.” Bij De Telegraaf was niemand bereikbaar voor commentaar.

Johan Cruijff en de geschiedvervalsing: Opinie, pagina 18 en 19