‘Hevige gevechten bij ambtswoning Gbagbo’

Franse militairen patrouilleerden gisteren in delen van Abidjan. Foto: Reuters / Luc Cnago.

Afgelopen nacht hebben hevige gevechten plaatsgevonden tussen aanhangers en tegenstanders van Gbagbo in de belangrijkste stad van Ivoorkust, Abidjan. Onder meer bij Gbagbo’s residentie zou gevochten zijn.

Ooggetuigen maakten vannacht melding van “intensieve schotenwisselingen” in de buurt van de ambtswoning van Gbagbo. Een inwoner van Abidjan sprak tegenover persbureau AFP van een “laatste veldslag” tussen troepen van Gbagbo en de internationaal erkende president Ouattara om de controle van het land.

Aanhangers van Ouattara claimen ook de controle over de staatstelevisie te hebben overgenomen. Bij het hoofdkantoor van de staats-tv werd afgelopen nacht volgens inwoners van Abidjan flink gevochten. Of Ouattara’s aanhangers daadwerkelijk het kantoor van de staatstelevisie in handen hebben is onduidelijk, omdat de zender sinds gisteravond laat niet langer uitzendt.

De serieuze strijd in Abidjan is een voorlopig hoogtepunt van de opmars van de troepen van Ouattara, die sinds maandag grote delen van Ivoorkust hebben veroverd. De internationale gemeenschap voerde gisteravond de druk op Gbagbo op door opnieuw zijn “onmiddellijke vertrek” te eisen. Onze correspondent Pauline Bax in Abidjan zegt dat de positie van Gbagbo steeds wankeler wordt omdat veel militairen schijnen over te lopen naar Ouattara.