Hersenbloeding oorzaak overlijden Nederlander in Libië

De dood van een 62-jarige Nederlander in de Libische stad Benghazi is het gevolg van een hersenbloeding die mogelijk te voorkomen was geweest door het slikken van medicijnen tegen epilepsie.

Dat zegt een collega van de gisteren overleden Anton van Delft vandaag tegen NRC-correspondent Gert van Langendonck. Een deel van de medicijnvoorraad van de epilepsiepatiënt werd half maart al ontvreemd tijdens een bezetting van de olie- en gasterminal in Zuweitina door militairen van Gaddafi. De drie Nederlanders werkten daar aan het onderhoud van de olie-installaties.

Wouter Loomen, collega van de overleden Anton van Delft. (Foto Hollandse Hoogte / Teun Voeten)Wouter Loomen, collega van de overleden Anton van Delft. (Foto Hollandse Hoogte / Teun Voeten)

De 54-jarige collega Wouter Loomen zegt echter niet te weten “of het de soldaten zijn die dat gedaan hebben.” De medicijnen zaten bij andere gestolen spullen. Na het vertrek van de militairen verkozen de drie om in Zuweitina te blijven. “Iemand moest toch zorgen voor het onderhoud van de installaties?”

Dood Van Delft gevolg van combinatie van factoren

Loomen wijt de dood van Van Delft aan een combinatie van factoren.

“Ton was ongelooflijk fit en robuust. Dat maakte het moeilijk voor mensen rondom hem om in te schatten hoe ernstig de situatie was.”

Pas woensdagmiddag, toen het drietal naar Benghazi vertrok, werd de gezondheidssituatie van Van Delft acuut. Na aankomst in het bolwerk van de opstandelingen, woensdagavond, kreeg Van Delft rond middernacht een epilepsie-aanval. De volgende ochtend was hij erg verzwakt, zegt Loomen. Toen hij om zes uur ‘s avonds donderdag terugkeerde in de flat van Van Delft trof Loomen hem levenloos aan op de vloer.

Loomen benadrukt dat er te allen tijde contact is geweest met het ministerie van Buitenlandse Zaken en de ambassade in Tripoli en dat die er “alles aan gedaan hebben om ons te overtuigen om te vertrekken.” Een eerder vertrek naar het relatief veilige Benghazi, waar de apotheken gewoon open zijn, is niet overwogen. “We zagen er gewoon de noodzaak niet van in,” aldus Loomen.