Herrieschopper of wonderarts?

De gemoederen tussen Cruijff en bestuurs- en directieleden van Ajax lopen hoog op. Is Cruijff een wonderdokter of een herrieschopper?

Henk Spaan, hoofdredacteur voetbalmagazine Hard Gras: „Hij is zeker geen wonderdokter. Vooralsnog gaat hetgeen hij bewerkstelligt niet in alle stilte voorbij. Ik vind het beschamend. De manier waarop hij omgaat met de jeugdtrainers, met Danny Blind en David Endt, vind ik beneden alle peil. Er heerst een zekere meedogenloosheid. Maar de toekomst van Ajax zal niet veranderen. De A-jeugd is fantastisch, het kan niet misgaan. Als die jongens allemaal doorbreken kunnen ze zeggen: ‘Zie je hoe goed we zijn.’ Wanneer dat niet gebeurt, zullen ze zeggen: ‘Kijk eens hoe slecht het was.’ Dennis Bergkamp weet hoe goed de A-jeugd nu is. Dat vind ik een beetje suspect.”

Daniël Dekker, voorzitter supportersvereniging Ajax: „Dat is extreem gesteld, maar ik denk dat ik voor wonderdokter kies. Hij is één van de weinigen die echt verstand van voetbal hebben. De situatie bij Ajax is vervelend, maar dat valt niet alleen aan Cruijff toe te schrijven. Er lopen wel meer herrieschoppers bij Ajax rond. Ik vind het treurig dat volwassen mensen er niet met elkaar uitkomen. Ik hecht er veel waarde aan dat Cruijff betrokken is. Ik ben eigenlijk blij dat hij is opgestaan. Hij doet dit uit clubliefde.”

Rinus van Schendelen, hoogleraar bestuurskunde Erasmus: „Als je het bestuur wilt afzetten, en kennelijk wilde Cruijff dat, dan zijn er eenvoudiger middelen. Hij heeft de steun in de ledenraad kunnen gebruiken om door middel van een formele procedure, op een rustige avond zonder allerlei media, het huidige bestuur naar huis te sturen. Als je op deze wijze een burcht wilt veroveren en met zoveel overkill je opponenten verjaagt, ben je een slechte en inefficiënte veldheer. Nu hij ‘gewonnen’ heeft, staat hij met zijn mond vol tanden. Dat is nog het ergste. Wat moet het worden als hij aanvoerder wordt? Ik denk dat hij langs de zijlijn blijft toekijken en dan terug naar huis gaat. Dan ben je gewoon drie keer niks natuurlijk.”

Johnny Rep, speelde in jaren 70 met Cruijff in ‘gouden’ Ajax: „Hij is absoluut geen herrieschopper. Het is nog maar afwachten wat er nu met Ajax gaat gebeuren en op de korte termijn kunnen we natuurlijk geen wonderen verwachten, maar het werd wel eens een keertje tijd dat Cruijff opstaat. Slechter dan nu kan niet. Sinds Ajax in de Arena speelt, gaat het al niet goed met de club. Het kon niet stil blijven.”

Joop Alberda, bondscoach gouden volleybalteam Atlanta 96, ex-technisch directeur NOC*NSF : „Het principe dat Cruijff hanteert is: wrijving geeft glans. Ik vind wel dat mensen onnodig zijn beschadigd. Wanneer iemand niet goed functioneert, hoeft dat niet publiekelijk en met zoveel lawaai kenbaar te worden gemaakt. Het maakt eigenlijk niet uit wat er nu gaat gebeuren, maar wanneer het goed gaat met Ajax, zullen veel mensen dat succes claimen. Wanneer het slecht gaat, zal men afschuifgedrag vertonen en melden dat de voorgangers wel erg slecht waren. Zo speelt Ajax dit weekend tegen Heracles. Het zou kunnen dat de spelers door alle perikelen zich niet optimaal hebben kunnen voorbereiden. Wanneer ze van Heracles verliezen, bevestigt dat het feit dat er ingegrepen moet worden. Wanneer Ajax wint, zal men zeggen dat het effect al begonnen is. Ik heb er vertrouwen in dat alles altijd uiteindelijk wel goed komt. Het komt echter zelden voor dat besturen of andere mensen een dergelijk proces versnellen. Wanneer je een rustige omgeving weet te scheppen rondom het team staan de prestaties voor de deur. Momenteel ontstaan er kampen, wanneer één van de kampen uiteindelijk definitief wint, kan op termijn rust worden gegenereerd.”