Gerda Verburg ruilt politiek in voor Wereldvoedselorganisatie

Foto: NRC Handelsblad / Roel Rozenburg.

CDA-Kamerlid en oud-minister Gerda Verburg wordt permanent vertegenwoordiger van Nederland bij de Wereldvoedselorganisatie FAO in Rome. Dat meldt de NOS.

Verburg volgt oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne op, die voorzitter wordt van het Productschap Tuinbouw. De CDA-parlementariër was in het vorige kabinet van Landbouw, Natuurbehoud en Voedselkwaliteit (LNV). Sinds de verkiezingen van vorig jaar zit ze weer in de Kamer.

Interessant is nu de vraag wie Verburg opvolgt in de Kamer. Balkenende, Klink en Jack de Vries hebben nu achtereenvolgens recht om de vacante CDA-zetel in te nemen. De komst van Balkenende naar de Kamer is uitgesloten, maar of Klink en De Vries willen “wordt nog spannend”, zegt de chef van onze politieke chef Herman Staal:

“De terugkeer van Klink lijkt onwaarschijnlijk, hoewel hij wel heeft laten doorschemeren dat hij heel voorzichtig weer aan het twijfelen is. De Vries heeft aangegeven wel weer terug te willen.”

Mochten Balkenende, Klink en De Vries allemaal bedanken voor de vacante zetel, dan mag de nummer 33 van de CDA-kandidatenlijst, Michiel Holtackers, de zetel van Verburg innemen.