Gemeentebelastingen stijgen minder snel

Een inwoner van de gemeente Blaricum betaalt bijna drie keer zo veel als een inwoner van Zevenaar.

Uit onderzoek van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo) blijkt dat de gemeentelijke belastingen voor het eerst sinds 1998 minder snel zijn opgelopen dan de inflatie. Een huishouden betaalt dit jaar 1,6 procent meer dan vorig jaar, de verwachte inflatie in 2011 bedraagt 2 procent. Opvallend: de reinigingsheffing is zelfs voor het eerst gedaald, omdat de verwerking van afval goedkoper is geworden.

Het zijn opmerkelijke resultaten in een tijd dat er veel bezuinigd moet worden. Gemeenten hebben daarvoor twee opties, zegt Maarten Allers, directeur van het Coelo: „Of je geeft minder uit, of je verhoogt je inkomsten door belastingverhoging. Maar dat laatste is dus opvallend genoeg niet gebeurd.” De belangrijke reden hiervoor is volgens Allers dat veel gemeenten „goed aanvoelen” dat burgers niet zitten te wachten op een belastingverhoging.

Bewoners van de gemeente Zevenaar (Gelderland) betalen dit jaar gemiddeld 480,10 euro aan lokale lasten. Inwoners van Blaricum ruim het dubbele: 1.165,48 euro. De verschillen tussen de goedkoopste en duurste gemeenten zijn weliswaar groot, zegt Coelo-directeur Maarten Allers, „maar het gaat in feite om een paar grote uitschieters.”

Volgens Vereniging Eigen Huis klopt dat niet. Uit eigen onderzoek bleek dat er juist veel negatieve uitschieters onder gemeenten zijn. Volgens VEH heeft dat verschil te maken met hoe beide onderzoeken zijn uitgevoerd. VEH-woordvoerder Hans André de la Porte: „Wij kijken naar hoeveel euro’s je meer moet betalen dan vorig jaar. Het Coelo-onderzoek kijkt naar de totale opbrengsten die de gemeenten binnenkrijgen.” (NRC)