Geheim beraad in Londen afgezant Gaddafi

Een afgezant van de Libische leider Moammar Gaddafi heeft in Londen besprekingen gevoerd met het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit hebben de BBC en andere media gemeld onder verwijzing naar anonieme bronnen. Het ministerie wilde de ontmoeting vandaag niet bevestigen.

Het ging volgens de berichten om Mohammed Ismail, een naaste medewerker van Gaddafi’s zoon Seif al-Islam. Hij zou intussen naar Tripoli zijn teruggekeerd. De berichten voeden de speculatie dat Gaddafi en zijn familie mogelijkheden onderzoeken naar het buitenland uit te wijken.

Britse diplomaten en medewerkers van de inlichtingendiensten hun zetten de ondervraging voort van de voormalige Libische minister Moussa Koussa, die deze week is overgelopen. Ook de Schotse regering zou Koussa willen spreken, over de gang van zaken rond de aanslag op een PanAm-toestel boven het Schotse Lockerbie in 1988.

De steun voor Gaddafi lijkt ook elders af te brokkelen. In New York werd duidelijk dat Ali Abdessalam Treki, eveneens een voormalige minister van Buitenlandse Zaken, is overgelopen. Treki, die pas enkele weken geleden was benoemd om de Libische delegatie bij de Verenigde Naties te leiden na het overlopen van zijn voorganger, liet weten alsnog af te zien van de functie. Hij wenst niet langer deel uit te maken van het Gaddafi-bewind.

Het televisiestation Al Jazeera meldde dat ook andere hooggeplaatste Libiërs Gaddafi in de steek laten. Een aantal zou zijn toevlucht in het buurland Tunesië hebben gezocht. Het bericht kon niet bevestigd worden. Eerder waren al een voormalige minister van Binnenlandse Zaken en een vroegere bewindsman van Justitie overgelopen.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle zei vanmorgen bij een bezoek aan Peking dat de crisis in Libië niet met militaire middelen kan worden opgelost. Hij viel daarmee de Chinese president Hu Jintao bij. Hu had gisteren in Peking tegenover de Franse president Nicolas Sarkozy hetzelfde betoogd. (Reuters, AP, BBC)