Gehaaid gemonteerde scènetjes

Dan maar niet gelukkig, door Veldhuis & Kemper. Gezien: 31/3 in Stadsschouwburg, Haarlem. Tournee t/m 10/6 en volgend seizoen. Inl. wallisfinkers.nl ***

„Verliefd op je eigen vrouw? Wat heb je dáár nou aan? Dat is een proefrit maken in je eigen auto!” roept Remco Veldhuis tegen Richard Kemper in hun nieuwe programma Dan maar niet gelukkig, dat hun zesde is. Het tekent de toon van het duo, dat zich al bijna tien jaar specialiseert in chagrijnige grappen die veelal over relaties gaan. Deze keer wisselen ze ervaringen uit over hun huwelijken, de school van de kinderen van de één en de zorg voor de baby bij de ander. Sommige grappen zijn ietwat voorspelbaar en soms ook iets te afhankelijk van malle stemmetjes. Maar storender vind ik de intrige waarmee ze hun dialogen ditmaal op scherp zetten. Die geldt een dreigend telefoontje dat ieder moment kan komen over een dodelijke ziekte – en dat is een misplaatst soort effectbejag in deze cabareteske context.

Samen met hun vaste regisseur Geert Lageveen hebben Veldhuis en Kemper hun scènetjes weer strak en gehaaid gemonteerd. En hun smeuïge softpopliedjes, effectief begeleid op toetsen, bas en drums, vormen wederom een extra attractie. De vraag is alleen wel of dat fantasieloze schokeffect misschien moet verhullen dat hun formule toch wat sleets dreigt te raken. Veel is immers in de vorige vijf programma’s al gezegd.