Geduld met 'Mad Men'

Scene uit de televisieserie Mad Men - seizoen 2 Foto: VARA
Scene uit de televisieserie Mad Men - seizoen 2 Foto: VARA

Het is toch weer schrikken als je weer eens tv kijkt. Na tien minuten van de serie The Mentalist kijk je tien minuten naar reclame voor shampoo en bier. Dat is zuchten en steunen. De geroutineerde dvd-kijker, die de tv doorgaans uit laat, is gewend aan kijken in zijn eigen tempo, zonder tijdverlies.

Tv-series kijken op dvd’s is het voorrecht van de ongeduldigen, en wie is dat niet tegenwoordig. Het nieuws van de makers van Mad Men, eerder deze week, dat het vijfde seizoen door uitgelopen contractonderhandelingen wordt uitgesteld, bracht dat weer eens onder de aandacht.

De tijdspanne die gaapt tussen die ouderwetse tv-uitzending en de dvd-release is het laatste wapenfeit in het voordeel van de televisie. Series waarover veel wordt gesproken en geschreven, met name Nederlandse producties als Penoza en A’dam - E.V.A. wil je om die reden nog wel van week tot week volgen. Verder is het zaak om mensen te mijden die Amerikaanse series direct na uitzending downloaden. Maar goed, probeer maar eens géén vrienden te hebben die illegaal downloaden.

AMC, het kabelstation dat Mad Men inkoopt, wil volgens Amerikaanse media van maker en bedenker Matthew Weiner kortere afleveringen (twee minuten, voor meer reclame), minder budget (1,5 miljoen dollar, kost naar schatting twee hoofdrolspelers de kop) en meer product placement. Daar staat tegenover dat Weiner 30 miljoen zou zijn geboden voor drie nieuwe seizoenen. Dat maakt hem waarschijnlijk de best verdienende man in de wereld van kabeltelevisie.

Ook als deze onderhandelingen goed aflopen, is het een onaangename rekensom voor de Nederlandse fan. Seizoen 5 wordt begin 2012 op tv in de VS verwacht. Dan komt de dvd niet voor eind van dat jaar uit in Nederland. De Nederlandse dvd-kijker wacht dan al anderhalf jaar op zijn Mad Men-shot. Hebben we plots zoveel geduld?

Of gaan producenten haast maken met het uitbrengen van dvd’s? Dat zou een ideale ingreep zijn.

Ron Rijghard