Gbagbo spreekt ‘binnen enkele uren’ terwijl gevechten aanhouden

"Jonge patriotten" uit Gbagbo's milities vechten in de straten van Abidjan met aanhangers van Ouattara. Foto AFP / Jean-Philippe Ksiazek

Laurent Gbagbo is bereid “tot het einde” door te vechten en zal “binnen enkele uren of dagen” een televisietoespraak houden. Dat zegt zijn adviseur in Parijs, Toussaint Alain, op de vraag of de weggestemde president bereid is in Ivoorkust te sterven.

“Hij heeft geen enkele intentie om af te treden of om de macht over te dragen. Spoedig zal hij een voorstel doen aan de bewapende oppositie. Dat kan binnen enkele uren zijn. In elk geval zodra de televisie weer kan uitzenden”, zei Alain. “Gbagbo staat open voor een dialoog met zijn tegenstanders.” Alain ging niet in op wat voor voorwaarden dat dan zou moeten gebeuren.

De Ivoriaanse staats-tv is sinds gisteravond uit de lucht nadat aanhangers van verkiezingswinnaar Alassane Ouattara de zender in handen kregen. Tienduizenden strijders uit Gbagbo’s strijdkracht zouden zijn overgelopen. De president is al weken niet meer in het openbaar gezien.

Volgens de adviseur zit de Ivoriaanse president “op een veilige plek” in Ivoorkust van waaruit hij zijn troepen aanstuurt. Alain zou zeer recent met hem hebben gesproken. Of Gbagbo in Abidjan zit, wilde hij niet bevestigen. Daar vinden al sinds gisteravond gevechten plaats tussen zijn aanhangers en die van Ouattara.

VN-missie wil vertrek Gbagbo ‘vergemakkelijken’
De VN-missie in Ivoorkust (UNOCI) is “klaar” om het vertrek van de zittende president Gbagbo “te vergemakkelijken indien hij dat wenst”. Dat zei woordvoerder Hamadoun Toure vandaag tegen AFP. Secretaris-Generaal Ban Ki-moon heeft vandaag zijn oproep aan Gbagbo om af te treden herhaald. Ook de VS en Frankrijk scharen zich achter dat standpunt.

Ambassadeur Gerard Duifjes heeft Nederlanders in Ivoorkust inmiddels opgeroepen binnen te blijven. Volgens hem is de situatie in met name de grootste stad van Ivoorkust, Abidjan, op dit moment zeer onzeker en chaotisch.