Extra medicijn verbetert genezing hepatitis C

Hepatitis C geneest bijna twee keer zo goed als een derde medicijn aan de bestaande medicijncombinatie wordt toegevoegd. Dat blijkt uit een onderzoek dat vandaag in The New England Journal of Medicine is gepubliceerd.

Het genezingspercentage steeg van bijna 40 naar ongeveer 65 procent bij mensen die voor het eerst medicijnen tegen hun hepatitis C-infectie namen. Het toegevoegde medicijn, dat nog niet op de markt is, heet boceprevir en blokkeert één van de eiwitten van het meest voorkomende subtype van het hepatitis C-virus.

Onze wetenschapsredactie noemt de onderzoeksresultaten “een spectaculaire verbetering” en schrijft vanmiddag in NRC Handelsblad hoe hepatitis C voorheen behandeld werd:

“Hepatitis C is een virusziekte die bij ongeveer een kwart van de besmette mensen leverschade veroorzaakt, vaak pas na meer dan 20 jaar. Een paar procent van de patiënten krijgt leverkanker. De standaardbehandeling bestaat uit een combinatie van de afweeroppepper interferon en de virusremmer ribavirine en dat zes maanden lang. Ook het nieuwe boceprevir werd maandenlang gegeven.”

Het hepatits C-virus verspreidt zich door bloed-bloedcontact. De meeste van de ongeveer 60.000 besmette Nederlanders liepen het virus op door een bloedtransfusie. Sinds 1991, kort na de ontdekking van het virus, bestaat er een test en wordt het Nederlandse donorbloed getest.