Excuustruc

Ik moet zeggen dat ik In>>contact, het blad voor de SGP-jongeren, zelden lees. Maar in het meest recente nummer staat een interview met mijn lievelingsPVV’er Hero Brinkman. Daarin doet hij een aantal zeer opmerkelijke uitspraken.

Zo beweert hij tegen het einde van het interview het volgende: „99 procent van de keren spreek ik de waarheid. Waarom ik dat doe? Ik ben zo’n sukkel, ik onthoud mijn eigen leugens niet. Dan loop je zo tegen de lamp.” Het maakt je natuurlijk onmiddellijk nieuwsgierig naar die ene procent, maar dat terzijde. Een politicus die met klem beweert dat hij eerlijk is, is net zo geloofwaardig als een verzekeringsagent die nadrukkelijk volhoudt dat hij zijn klanten geld wil besparen.

De uitspraak slingert onmiddellijk als een boemerang terug in zijn eigen gezicht. Want iets eerder in het interview kwam het beroemde incident ter sprake. Brinkman zou in 2009 een barman hebben geslagen in sociëteit Nieuwspoort. Daarover kan hij zich nog steeds boos maken: „Ik heb die man niet geslagen, absoluut niet. Het vervelende is dat ik van de fractie mijn mond moest houden. Geert had natuurlijk gehoopt dat de storm over zou waaien. Vervolgens moest ik door het stof en nadrukkelijk zeggen dat ik een alcoholprobleem had, maar ik had helemaal geen drankprobleem. Ik ben geen alcoholist! Ik was bang dat ze mij uit de fractie zouden gooien, dus heb ik dat maar gezegd als een excuustruc.” Is dat dus die ene procent? En het wordt nog interessanter. Gisterenmiddag corrigeerde hij zichzelf via Twitter: „Ik moest niet liegen van Geert. Er is een verschil tussen soms teveel drinken en het zijn van een notoire alcoholist.”

Dus wat is het nou? Hij liegt nooit. Maar toen er werd beweerd dat hij een barman had geslagen, loog hij dat hij een drankprobleem had. Maar dat moest volgens hem van Geert. Maar dat is een leugen, want Geert heeft hem nooit de opdracht gegeven om te liegen. Als hij liegt, beslist hij dat toevallig helemaal zelf, daar heeft hij Geert niet voor nodig. Maar het probleem is dat hij zijn eigen leugens niet onthoudt en daardoor onmiddellijk tegen de lamp loopt.

Ilja Leonard Pfeijffer