EU bereid humanitaire missie in Libië te ondersteunen

Vluchtelingen te voet op weg naar de Libische-Tunesische grens. Foto AFP / Dominique Faget

De Europese Unie is bereid tot een militaire operatie om de humanitaire missie in Libië te ondersteunen als dat wordt gevraagd. Dat hebben de lidstaten vandaag besloten.

In een verklaring stelt de EU dat ze zal helpen met de veilige evacuatie van op de vlucht geslagen burgers. Daarnaast is het bereid activiteiten van de humanitaire operatie te steunen als het VN-bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden daarom vraagt.

De operatie zou ten minste vier maanden duren en vanuit Rome geleid worden door de Italiaanse marine-admiraal Claudio Gaudiosi. De operatie, genaamd EUFOR Libië, zal 9,8 miljoen euro kosten. Verdere details over de inhoud van de operatie zijn niet bekendgemaakt.