Espresso met Hero Brinkman

Excuustruc ‘Ik houd van espresso,’ zegt PVV-kamerlid Hero Brinkman, ‘zeker als er Tia Maria in zit.’ Het is zeven uur ’s ochtends en we drinken espresso met een tic. Gisteren was Brinkman in het nieuws omdat hij in 2009 op verzoek van Geert Wilders een alcoholprobleem zou hebben geveinsd. ‘Het was een excuustruc,’ zegt het

Excuustruc

‘Ik houd van espresso,’ zegt PVV-kamerlid Hero Brinkman, ‘zeker als er Tia Maria in zit.’ Het is zeven uur ’s ochtends en we drinken espresso met een tic. Gisteren was Brinkman in het nieuws omdat hij in 2009 op verzoek van Geert Wilders een alcoholprobleem zou hebben geveinsd. ‘Het was een excuustruc,’ zegt het kamerlid van de PVV ook tegen mij. ‘Om de boel af te leiden van een incident, een verhaal dat een eigen leven is gaan leiden.’ Hij zou de barman hebben geslagen van journalistensociëteit Nieuwspoort. ‘Absoluut niet waar,’ zegt Brinkman. ‘Ik sloeg mis. Ik wilde hem op zijn neus slaan, maar raakte de tap.’ Hij drinkt zijn espressokopje in één teug leeg. ‘Ik heb hem helemaal niet geslagen.’

Toch moest Brinkman van Wilders door het stof gaan en verkondigen dat hij een alcoholprobleem had. Ik vraag hem of hij ook in een ravijn zou springen als de PVV-leider hem dat zou vragen. Brinkman schudt zijn hoofd. ‘Ik leg de grens bij op mijn kop staan en zeggen dat ik krankjorum ben.’ Hij schenkt zijn lege kopje tot aan de rand vol met Tia Maria. ‘Zonder espresso is het ook lekker,’ zegt hij en neemt een slok. Gisteren twitterde Brinkman: ‘Er is een verschil tussen soms te veel drinken en het zijn van een notoir alcoholist.’ Ik vraag wat hij daarmee bedoelde. ‘Bukowski was een alcoholist,’ antwoordt hij. ‘Brinkman houdt van een glaasje op zijn tijd.’