En onder Peetoom wordt het...

Nederland, Eindhoven, 10-03-11 CDA partijvoorzitter kandidaten in debat. Ruth Peetoom. © Foto Merlin Daleman
Nederland, Eindhoven, 10-03-11 CDA partijvoorzitter kandidaten in debat. Ruth Peetoom. © Foto Merlin Daleman

…een partij die zich als allemansvriend blijft opstellen. Waar iedereen even welkom is – en de verdeeldheid dus blijft bestaan. Het thema dat de partij al bijna een jaar beheerst, wel of geen regeringsdeelname met de PVV, doet Peetoom af als een positieve ontwikkeling: „Sommigen vinden het een richtingenstrijd, ik noem het rijkdom.”

Zelf stemde ze tegen samenwerking met de PVV. Soit. De meerderheid koos anders, zo gaan die dingen, zegt Peetoom. Mocht ze morgen na de lunch op het congres de eerste door de leden gekozen CDA-voorzitter worden, dan moet dat niet gezien worden als een stem tegen de huidige partijtop. Vindt ze zelf. „Een stem voor mij is geen stem tegen Maxime.” In het verlengde daarvan: ze wil van het CDA geen partij maken waar de voorzitter „het kabinet voor de zoveelste keer loopt te waarschuwen”.

Maar Peetoom is een ambigue politica. Want net zo goed als ze erop hamert dat ze van al haar kinderen – de leden – evenveel houdt, zo maakt ze ook duidelijk wat het gevaar is van macht. „Schuilgaan achter de brede rug van de regering, en het water bij de wijn doen dat daarbij hoort, brengt het CDA grote schade toe.”

Peetooms belangrijkste voornemen is het instellen van een ‘permanente programmacommissie’, een groep leden die voortdurend nadenkt over de uitgangspunten van de partij. Zo moet worden voorkomen dat de partij opnieuw een maatschappelijke discussie mist, zoals die over de islam.

Het CDA moet een plek worden waar debatavonden „feestjes” zijn, want „een gezonde partij is een partij die discussieert”. Waar de voorzitter dienend is. Niet zonder reden is Peetooms stopwoordje ‘huiswerk’. Daar vraagt ze telkens om, aan de leden. Zeg maar wat zij moet gaan doen.

Peetoom geniet veel steun vanuit de partij. Bijvoorbeeld van Wim Deetman (oud-minister) en Ferdinand Grapperhaus (Kroonlid van de Sociaal-Economische Raad), twee partijprominenten die zich eerder nog terugtrokken uit de race om het voorzitterschap omdat ze niet de strijd met elkaar wilden aangaan.

Peetoom kreeg in de eerste stemronde, toen er nog zes kandidaat-voorzitters waren, 47 procent van de stemmen. En ook de vier afvallers hebben zich inmiddels achter haar geschaard.

Die steun is over het algemeen niet op inhoudelijke gronden, want daarin laat Peetoom ruimte voor interpretatie. De leden waarderen het vooral dat Peetoom haar werk als predikante zal neerleggen en niet voor meer dan vier dagen betaald wil worden als ze tot voorzitter wordt gekozen. Want? „De partij zit op zwart zaad.” Het geld is op. En het geduld van sommige leden ook.