Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Drie overnamepogingen voor telecombedrijf KPN

Telecombedrijf KPN is in de afgelopen tien jaar minstens drie keer serieus benaderd door partijen die het bedrijf wilden overnemen. Dat zegt vertrekkend topman Ad Scheepbouwer in een interview morgen in deze krant.

KPN (jaaromzet 13,5 miljard euro) zou de interesse hebben gehad van het Spaanse Telefónica en France Telecom. Scheepbouwer wil die namen niet bevestigen, maar op dit moment zijn deze twee telecombedrijven groot en rijk genoeg om KPN te kunnen kopen, zegt hij. Snelgroeiende Chinese telecombedrijven zijn mogelijk ook geïnteresseerd.

De overnamepogingen ketsten af doordat KPN met zijn beurswaarde van 20 miljard euro en een schuld van 13 miljard en een flinke premie daarbovenop voor de meeste kandidaten te duur is.

Ad Scheepbouwer redde het telecombedrijf in 2001 van de ondergang door de schulden te reduceren en een keiharde saneringsronde die in eerste instantie 5.000 banen kostte en nog steeds voortduurt. Volgens Scheepbouwer heeft KPN met de saneringsronde wel een voorsprong opgebouwd op andere Europese telecombedrijven die nog steeds een overheid als aandeelhouder hebben.

KPN zal volgens Scheepbouwer niet snel groter worden, „tenzij we nog eens fuseren met een paar kleine partijen. Maar omdat overal de overheden als aandeelhouder nog in de bedrijven zitten, slaat de hele sector min of meer dood. De overheid neemt geen logische beslissingen gebaseerd op winst of rendement, maar let vooral op werkgelegenheid en wat de directie verdient”.

Scheepbouwer (66) haalde geregeld de publiciteit met zijn hoge bonussen. In tien jaar tijd verdienden hij ongeveer 40 miljoen euro bij KPN. Afgelopen week legde hij zijn functie als president-commissaris bij het Rotterdams Havenbedrijf neer vanwege een meningsverschil over het beloningsbeleid. Scheepbouwer is een voorstander van een zo laag mogelijk vast salaris, in combinatie met een hoge flexibele beloning. „Ik heb een poosje in Amerika gewoond en daar vindt iedereen een hoge bonus geweldig. Hier is het bijna een soort van verwijt.”

KPN wordt vanaf volgende week geleid door Eelco Blok. Hij wordt de nieuwe topman na een strijd om de opvolging die twee collega-bestuursleden uiteindelijk deed opstappen.