‘Drie demonstranten gedood’, Syrië spreekt van kalmte in het land

Pro-regime demonstranten in Damascus houden een doek met daarop president Assad. "Ik zal niet knielen zolang u onze leider bent", staat er te lezen. Foto AP / Bassem Talawi

Ordetroepen in Syrië hebben vandaag “minstens drie demonstranten gedood”. Volgens ooggetuigen kwamen ze om in het zuiden van Damascus waar ongeveer tweeduizend Syriërs de straat op gingen. De ordetroepen zouden het vuur geopend hebben in een poging de menigte uiteen te drijven.

Maar volgens het staatspersbureau is het in Syrië “kalm”. Het meldt wel dat in Deraa en Latakia, waar de afgelopen weken bij protesten vele doden vielen, samenkomsten waren daar werd opgeroepen tot snellere hervormingen en doden werden herdacht.

Botsingen tussen demonstranten en ordetroepen zijn er niet geweest, meldt de persdienst. In diverse provincies zouden pro-regime demonstraties gehouden zijn waarbij de “nationale eenheid en stabiliteit” werd geroemd.

De Syrische autoriteiten hebben de Amerikaanse blogger Mohammed Radwan vrijgelaten. Hij werd met een landgenoot opgepakt op 18 maart toen hij foto’s maakte van demonstraties. Volgens het staatspersbureau heeft Radwan “bekend” beeldmateriaal te hebben verkocht. Ook Reuters-correspondent Suleiman al-Khalidi is vrijgelaten.