De troost van een Japanse banjo

Members of the Japan Ground Self-Defense Force's 15th Brigade play the Okinawan three-stringed instrument "Sanshin" before evacuees at a shelter in the March 11 earthquake and tsunami devastated town of Minamisanriku, Miyagi Prefecture, northeastern Japan, Thursday, March 30, 2011. (AP Photo/Daisuke Uragami) JAPAN OUT, MANDATORY CREDIT
Members of the Japan Ground Self-Defense Force's 15th Brigade play the Okinawan three-stringed instrument "Sanshin" before evacuees at a shelter in the March 11 earthquake and tsunami devastated town of Minamisanriku, Miyagi Prefecture, northeastern Japan, Thursday, March 30, 2011. (AP Photo/Daisuke Uragami) JAPAN OUT, MANDATORY CREDIT AP

Het vissersplaatje Minamisanriku in het noordoosten van Japan is een van de zwaarst getroffen gebieden door de aardbeving en daaropvolgende tsunami. 70 procent van de huizen is verwoest. Duizenden inwoners worden nog vermist.

Een van de weinige gebouwen die nog overeind staan, doet dienst als opvangplaats voor de overlevenden. Gisteren kwamen Japanse militairen op bezoek, vier van hen hadden een Sanchin bij zich. Het traditioneel Japanse instrument uit Okinawa heeft veel weg van een banjo met drie snaren. Het instrument wordt vaak bespannen met slangenhuid. Hoelang de mannen bleven spelen is niet bekend.