‘Cruijff wilde zitting nemen in raad van commissarissen Ajax’

30-03-2011, Amsterdam. Johan Cruijff, Bergkamp en Jonk na afloop van de vergadering. Foto Bas Czerwinski
30-03-2011, Amsterdam. Johan Cruijff, Bergkamp en Jonk na afloop van de vergadering. Foto Bas Czerwinski Johan Cruijff geflankeerd door zijn getrouwen Dennis Bergkamp (links) en Wim Jonk (rechts). Foto NRC / Bas Czerwinski

Johan Cruijff heeft, in tegenstelling tot wat hem vaak verweten wordt, zich wel degelijk aangeboden voor een functie bij Ajax als lid van de raad van commissarissen. Dat concludeert het Algemeen Dagblad op basis van emails van de zaakwaarnemer van Cruijff aan het bestuur van Ajax.

  • Op 5 januari schrijft zaakwaarnemer Rutger Koopmans aan Ajax-directeur Rik van der Boog over het voornemen van Cruijff.
  • Op 7 januari schrijft Koopmans zelfs aan de directeur dat hij “de hele ledenraad [wil] informeren omtrent Cruijffs intenties met de platforms en zijn plaats in de rvc.”
  • Naar aanleiding van een gesprek met Koopmans schrijft Ajax-voorzitter Uri Coronel drie dagen later aan de overige leden van de raad van commissarissen dat Cruijffs zaakwaarnemer “belooft” het voornemen van clubicoon om tot de rvc toe te treden “buiten de pers” te houden.
  • Op 8 maart doet Cruijff “voorlopig” afstand van zijn voornemen, schrijft AD op basis van een gesprek tussen Cruijff/Koopmans en Coronel. Cruijff eist wel 100 procent uitvoering van zijn rapport.

De rol van Cruijff is beperkt gebleven tot voorzitter van het technisch platform, de klankbordgroep. Coronel en de andere bestuursleden stelden woensdagavond tijdens een vergadering van de ledenraad hun functies ter beschikking, nadat ze bezweken onder Cruijffs druk tot hervormingen in de Ajax-organisatie.

Johan Cruijff maakte woensdagavond laat duidelijk dat hij geen bestuurslid wil worden bij Ajax, ondanks dat er nu drie bestuursfuncties vacant zijn bij de Amsterdamse voetbalclub.