'Cruijff wilde wel degelijk jassie aan'

De top van Ajax hield vanaf januari een logboek bij van de contacten met Cruijff c.s. Het dossier ligt nu op straat. De analyse van Cruijff is hard. „Het is echt huilen met de pet op, bijna op elk gebied.”

30-03-2011, Amsterdam. Interview Johan Cruijff na afloop van de vergadering. Foto Bas Czerwinski
30-03-2011, Amsterdam. Interview Johan Cruijff na afloop van de vergadering. Foto Bas Czerwinski

„Ik hoef geen jassie aan”, zei Johan Cruijff woensdagavond nog nadat het verenigingsbestuur en de raad van commissarissen van Ajax waren opgestapt. Hiermee benadrukte Cruijff dat hij niet de ambitie heeft een van de vacante zetels op te vullen. De opvolging van het bestuur-Coronel was een zaak van de club, daar had hij niets mee te maken.

Uit het interne logboek dat Ajax vanaf begin januari met opzet heeft bijgehouden over de contacten met Cruijff en zijn gevolg, en vanochtend is gepubliceerd door het Algemeen Dagblad, blijkt echter dat hij wel degelijk verschillende keren heeft aangeboden zitting te nemen in de raad van commissarissen. Althans via zijn adviseur Rutger Koopmans. In een e-mail van 5 januari aan Ajax-directeur Rik van den Boog schrijft de voormalige manager van bank-verzekeraar ING: „Cruijff wil voorzitter worden zijn van de technische klankbordgroep. Cruijff houdt zich beschikbaar voor een plaats in de raad van commissarissen.”

Op 8 januari schrijft Koopmans weer in een e-mail aan voorzitter Uri Coronel dat hij de ledenraad wil informeren over het feit dat Cruijff bereid is een plaats in de raad van commissarissen te overwegen. Navraag leert dat dit onderwerp ook op 8 februari ter sprake is gekomen. De voltallige raad van commissarissen had toen een onderhoud met Cruijff. Daar heeft Koopmans aangekondigd dat hij naar buiten zou brengen dat de voormalige nummer veertien in de raad van commissarissen stapt. Tevens zei Cruijff: „De jeugdopleiding functioneert absoluut niet, slechts 25 procent is oké. De financiën van Ajax zijn een drama. Conclusie: het is een grote klerebende.”

Uit het logboek blijkt dat de harde taal die Cruijff verschillende keren in de contacten met directie en bestuur van Ajax bezigde, door voorzitter Coronel afgelopen woensdag niet is overdreven. Zo zei Cruijff tegen Van den Boog op 4 maart: „Ik beslis en jij mag uitvoeren, de rest snapt er toch niets van.” En in een voicemailbericht op 10 maart: „Hé Rik, met Johan Cruijff spreek je. Rutger zal je verschillende namen doorgeven. Dat je het dus ongeveer doet zoals we zeggen. Het punt is namelijk dat de dingen nog veel slechter zijn dan ik dacht. Het is echt huilen met de pet op, bijna op elk gebied.”

Op 24 maart maakte Cruijff bekend wie er het liefst de volgende ochtend om acht uur ontslagen moeten worden. Buiten hoofd jeugdopleiding Jan Olde Riekerink en assistent-trainer Danny Blind zijn dat nog zes trainers die door het nieuwe technisch hart, te weten Wim Jonk en Dennis Bergkamp, worden toegelicht. Het gaat om Gery Vink („technische kwaliteiten schieten te kort”), Robin Pronk („alleen gericht op resultaat”), Casimir Westerveld („niet goed genoeg”), Alex Geenaert („schoolmeester” volgens Bergkamp), Edmond Claus („minder geschikt”) en Heini Otto („schiet te kort als trainer”). De laatste twee mocht een alternatief binnen de club worden aangeboden, zo citeert het AD uit de mails.

De raad van commissarissen maakte woensdag al bekend dat dit Ajax een miljoen euro aan afvloeiingsregelingen zou kosten. Als ook de directie buiten de deur wordt gezet, komt er zeker 1,2 miljoen bij.