Commissarissen ING drukten bonus van Jan Hommen door

Bestuursvoorzitter Jan Hommen van ING was tegen de bonus van 1,25 miljoen euro die de raad van commissarissen hem wilde geven. Hij heeft er bij de beloningscommissie op aangedrongen om de bonus niet uit te keren. Hommen voorzag dat de publieke opinie zich hierdoor tegen ING zou keren. De raad van commissarissen vond niettemin dat de bonussen voor Hommen en zijn twee medebestuursleden verdiend en legitiem waren. Dat bevestigen bronnen die met de kwestie bekend zijn.

Twee weken geleden laaide de discussie over topbeloningen in de financiële sector op, nadat ING had bekendgemaakt dat topman Hommen een bonus van 1,25 miljoen kreeg bovenop zijn vaste salaris van 1,35 miljoen. Inclusief de bonussen voor twee andere bestuursleden zou ING 2,5 miljoen euro uitkeren. De bonus was conform de bankencode en de afspraken met Financiën. Omdat ING een verlies van een miljard uit 2009 vorig jaar wist om te buigen naar een winst van ruim 3 miljard euro, en omdat Hommen voortvarend leiding geeft aan de opsplitsing van het bank- en verzekeringsconcern, vonden de commissarissen dat hij zijn bonus moest krijgen. De raad van commissarissen nam in de kwestie ‘zijn eigen verantwoordelijkheid’, zoals dat heet. Een woordvoerder van ING wil niet ingaan op „interne discussies tussen de raad van bestuur en raad van commissarissen”.

Na een storm van kritiek zagen Hommen en zijn twee medebestuurders af van hun bonus over 2010 en salarisverhoging voor 2011. „We hebben onvoldoende ingeschat welk signaal hiervan uitgaat naar de samenleving”, schreef Hommen in een open brief in de Volkskrant.

Aegon maakte gisteren bekend dat de directie dit jaar geen kortetermijnbonus krijgt. Desondanks zijn er in de Tweede Kamer vragen gesteld over het bonusbeleid van Aegon, dat ook staatssteun kreeg.

Morgen: de invloed van bonussen op de cultuur bij banken