Commissarissen ING drukten bonus van Hommen door

Bestuursvoorzitter Jan Hommen van ING was tegen de bonus van 1,25 miljoen euro die de raad van commissarissen hem wilde geven, omdat hij voorzag dat de publieke opinie zich hierdoor tegen ING zou keren. Maar de raad van commissarissen, onder leiding van voormalig DSM-topman Peter Elverding, vond dat de bonussen voor Hommen en zijn twee medebestuursleden verdiend en legitiem waren en moesten worden uitgekeerd. Dat schrijft NRC Handelsblad vanmiddag.

Twee weken geleden laaide de discussie over topbeloningen in de financiële sector op nadat ING in zijn jaarverslag over 2010 had bekendgemaakt dat topman Hommen een bonus van 1,25 miljoen kreeg bovenop zijn vaste salaris van 1,35 miljoen. Inclusief de bonussen voor twee andere bestuursleden zou ING 2,5 miljoen euro aan bonussen uitkeren. Dit was conform de bankencode en de afspraken met het ministerie van Financiën.

De raad van commissarissen vonden dat Hommen zijn bonus moest krijgen omdat ING een verlies van een miljard uit 2009 vorig jaar wist om te buigen naar een winst van ruim 3 miljard euro, en omdat Hommen voortvarend leiding geeft aan de opsplitsing van het bank- en verzekeringsconcern. De raad nam in de kwestie ‘zijn eigen verantwoordelijkheid’, schrijven NRC-redacteuren Cees Banning en Philip de Witt Wijnen. Een woordvoerder van ING wil niet ingaan op “interne discussies tussen de raad van bestuur en raad van commissarissen”.

Na een storm van kritiek zagen Hommen en zijn twee medebestuurders alsnog af van hun bonus over 2010 en salarisverhoging voor 2011. „We hebben onvoldoende ingeschat welk signaal hiervan uitgaat naar de samenleving”, schreef Hommen in een open brief in de Volkskrant. Tientallen klanten hadden inmiddels hun rekening bij ING opgezegd.

Wegens de ophef kondigde minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) tien dagen geleden aan dat banken die aan het staatsinfuus hangen geen bonussen aan bestuurders meer uit mogen keren. Een wetswijziging daartoe moet in het voorjaar klaar zijn.