'CIA steunt heimelijk de Libische rebellen'

Dat meldt Reuters. Dit staat haaks op het officiële Amerikaanse beleid.

De Amerikaanse president Barack Obama geeft heimelijk steun aan Libische rebellen die het bewind van leider Gaddafi omver willen werpen. Amerikaanse CIA-agenten zijn sinds enkele weken actief in Libië om inlichtingen te winnen voor luchtaanvallen en om opstandelingen te screenen. Met een geheim decreet heeft Obama toestemming gegeven voor wapenleveranties aan de rebellen. Dat melden The New York Times en het persbureau Reuters.

De berichten staan haaks op het regeringsbeleid. In het openbaar heeft Obama gezegd „genocide” te willen voorkomen en niet uit te zijn op de val van Gaddafi. Eventuele bewapening van rebellen wilde hij deze week niet uitsluiten. Het Witte Huis weigerde commentaar op de berichten omdat het „inlichtingen” betrof. De regering zou zich volgens een woordvoerder nog aan het beraden zijn op wapenleveranties aan de rebellen.

Buiten CIA-agenten zijn ook Britse speciale eenheden en MI6-agenten actief in Libië, meldde The New York Times. De inlichtingendiensten lokaliseren militair materieel, munitiedepots en Gaddafi’s troepen buiten en binnen steden. CIA-agenten contacteren rebellengroepen om hun herkomst, samenstelling en de ‘gaten’ in hun slagkracht te analyseren.

De Libische rebellen werden gisteren voor de derde achtereenvolgende dag teruggedrongen door de troepen van Gaddafi. Ze hadden woensdagnacht Brega ingenomen, maar werden overdag onder vuur genomen en velen vluchtten naar Ajdabiya, een belangrijke oliestad die nog wel in handen is van de rebellen.

De rebellen putten echter moed uit een nieuw teken dat er scheuren komen in het regime van Gaddafi: gisteren liep de Libische ambassadeur bij de VN over. Een dag eerder was de Libische minister van Buitenlandse Zaken al opgestapt en naar Groot-Brittannië gevlucht. Hij heeft waardevolle informatie over Gaddafi. (NRC)