Centrale Japan lang niet onder controle

De Japanse regering maakt zich op voor een lange strijd om de toestand in de zwaar beschadigde kerncentrale Fukushima Dai’ichi onder controle te brengen. Dat heeft de Japanse premier Naoto Kan vanmiddag op een persconferentie gezegd. „Ik ben klaar voor een lang gevecht over de Fukushima-kerncentrale en om die strijd te winnen”, aldus Kan.

Nog deze maand, zei Kan verder, wil hij een nieuwe begroting indienen, waarmee fondsen kunnen worden vrijgemaakt voor de aanpak van de gevolgen van de verwoestende aardbeving en de tsunami van 11 maart. De kosten van beide gebeurtenissen samen worden geschat op zo’n 215 miljard euro, waarmee de ramp de kostbaarste uit de geschiedenis zou zijn.

Volgens de premier hoopt de regering de uitbater van de centrale, Tepco, in particuliere handen te laten. Begin deze week zinspeelde een lid van zijn kabinet op de mogelijkheid om het bedrijf te nationaliseren.

Woordvoerder Yukio Edano waarschuwde burgers die de omgeving rond de centrale hebben moeten verlaten er rekening mee moeten houden dat hun evacuatie voor langere tijd zal zijn. Het Internationale Atoomagentschap (IAEA) drong er gisteren bij de Japanse autoriteiten op aan de evacuatiezone, nu nog met een straal van 20 kilometer, uit te breiden tot 40 kilometer. Het is nog niet duidelijk of de regering op deze suggestie in gaat.

De Japanse nucleaire toezichthouder heeft intussen een nieuwe analyse gelast van de metingsresultaten in en om het terrein van de centrale. Volgens de toezichthouder wezen die op opvallend hoge stralingsniveaus. (AP, Reuters)