CDA behoeft verjongingskuurtje, zegt hij

WFA29T:PEETOOM OF VAN DER TAK WORDT CDA-VOORZITTER:DEN HAAG;22MAR2011- ***ARCHIEFFOTO 14FEB2011*** De uitslag van de eerste verkiezingsronde om het voorzitterschap van het CDA is bekend. Ruth Peetoom haalde in de eerste ronde ruim 45% van de stemmen, Sjaak van der Tak ruim 33%, zij strijden tot het partijcongres van 2 april tegen elkaar, dan is de nieuwe voorzitter bekend. Foto: Sjaak van der Tak. WFA/dh/str.Dirk Hol
WFA29T:PEETOOM OF VAN DER TAK WORDT CDA-VOORZITTER:DEN HAAG;22MAR2011- ***ARCHIEFFOTO 14FEB2011*** De uitslag van de eerste verkiezingsronde om het voorzitterschap van het CDA is bekend. Ruth Peetoom haalde in de eerste ronde ruim 45% van de stemmen, Sjaak van der Tak ruim 33%, zij strijden tot het partijcongres van 2 april tegen elkaar, dan is de nieuwe voorzitter bekend. Foto: Sjaak van der Tak. WFA/dh/str.Dirk Hol WFA DIRK HOL

En als Sjaak van der Tak vanaf morgen voorzitter is, dan wordt het CDA een partij die over rechts kiezers probeert te winnen. Met aan het hoofd een voorzitter die in ieder geval door partijleden wordt gezien als rechtser dan zijn concurrente. Zelf ontkende hij dit de afgelopen weken, op de campagneavonden overal in het land. Van der Tak zegt niet van labels te houden – maar het is evident dat zijn favoriete onderwerpen veiligheid en integratie zijn.

Van der Tak identificeert zich met de koers die Maxime Verhagen voor zijn partij uitstippelde – regeringsdeelname door samenwerken met de PVV – maar hij plaatst daarbij wel een accent. Hij wil dat doen zonder „zijn sociale hart” te verliezen. Op links zitten de kiezers volgens hem niet. En dus legt Van der Tak minder nadruk op thema’s waar het CDA van oudsher sterk in is, zoals het gezin, sociale zekerheid en scholing. En toen hem tijdens een verkiezingsdebat gevraagd werd te kiezen tussen de auto of de trein, koos hij voor de eerste. „De trein gaat toch nergens over.”

Als lijsttrekker van het CDA in Rotterdam heeft hij al eerder meegemaakt hoe een jonge partij onverwacht grote verkiezingswinst boekte. Toen sloot hij Pim Fortuyns Leefbaar Rotterdam niet uit – en het CDA ging, samen met de VVD en Leefbaar Rotterdam, het college in.

De ‘verjongingskuur’ van het CDA is een van Van der Taks voornaamste beloftes. Over drie jaar moeten bij elke verkiezing minstens vier jongeren op CDA-kandidatenlijst staan. Jong is bij hem onder de 27 jaar. Het standpunt bezorgde hem populariteit onder jonge lokale bestuurders. Op de verkiezingsbijeenkomsten waren zij zichtbaar. Ze droegen T-shirts met daarop de tekst „Ik ben de Sjaak”. Tekenend voor de campagne van Van der Tak: die pakte hij professioneel aan. Alleen hij en Peetoom hadden al op dag één een campagneteam.

Toch verliep zijn campagne niet probleemloos. Kritiek op zijn voornemen om het voorzitterschap te combineren met zijn baan als burgemeester van Westland zeurde weken door. Het leidde zelfs tot een officiële (maar verworpen) klacht bij de campagnecommissie, omdat zijn streven in strijd zou zijn met het functieprofiel. Van der Tak zelf zegt „negentig uur per week” te gaan werken: dertig voor de partij, zestig voor de gemeente.

Niet alle CDA’ers zetten hun vraagtekens bij dit strakke schema. Zo zei Europarlementariër Lambert van Nistelrooij dat hij op Van der Tak gaat stemmen. En Doekle Terpstra, oud-voorzitter van vakcentrale CNV, zei in een campagnefilmpje ook „de Sjaak te zijn”. Hoe verscheurd sommigen binnen de partij zijn over de voorzittersverkiezing, laat Terpstra echter ook zien. Want via Twitter liet hij weten dat „Sjaak de ervaring heeft”, maar „met Ruth Peetoom voel ik me het meest verwant!”