Brussel: strafbaar stellen van illegaliteit kan niet

Nederlandse Europarlementariërs hebben vragen gesteld over het voornemen om illegaliteit strafbaar te stellen.

Nederland kan illegaal verblijf van migranten niet zomaar strafbaar stellen, zoals het kabinet wel wil. Dat blijkt uit antwoorden van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, op vragen van een aantal Nederlandse Europarlementariërs.

Het strafbaar stellen van illegaliteit – een speerpunt van de PVV – is een van de belangrijke maatregelen die het kabinet neemt op immigratiegebied. De oppositie heeft hier veel kritiek op. In het verleden noemde regeringspartij CDA het zelf „onuitvoerbaar”.

Als een lidstaat „op systematische wijze verblijf op zijn grondgebied strafbaar stelt” is dat een „disproportionele maatregel” die de werking van Europese regels „ondermijnt”, schrijft Cecilia Malmström, de Zweedse eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken. De oppositiepartijen SP, PvdA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie zijn blij met de reactie van Malmström. „De Europese Commissie geeft duidelijk aan dat algehele strafbaarstelling van illegaal verblijf in strijd is met Europese regels”, liet Europarlementariër Dennis de Jong (SP) weten. „Het zal voor het kabinet heel lastig worden om een wetsvoorstel te maken dat door Brussel wordt toegestaan.”

Malmström schrijft verder dat een nationale wet die illegaliteit strafbaar stelt, een belemmering kan zijn voor Europese regels. Die moeten ervoor zorgen dat landen hun asielbeleid meer afstemmen op elkaar. Malmström wil zich nog niet uitspreken over specifieke Nederlandse wetgeving, zolang die nog in de maak is. Een woordvoerder van minister Leers (Immigratie en Asiel, CDA) noemt de conclusies van de Europarlementariërs daarom voorbarig. Leers komt voor de zomer met een brief met zijn visie op de illegalenproblematiek. Later volgt een wetsvoorstel. „Dan wordt duidelijk aan welke sancties wordt gedacht.” (NRC)