Opinie

Britse beleefdheid

De Oxford and Cambridge Boat Race. Een traditionele roeiwedstrijd tussen de twee beste universiteiten van Engeland. Ik sta bij de finish, maar moet plots dringend plassen. Eén wc, dertig wachtende vrouwen. Na wat zoeken vind ik eindelijk een rustig steegje. Het zakdoekje dat ik gebruikt heb als toiletpapier hou ik met m’n vingertoppen vast. Waar

De Oxford and Cambridge Boat Race. Een traditionele roeiwedstrijd tussen de twee beste universiteiten van Engeland. Ik sta bij de finish, maar moet plots dringend plassen. Eén wc, dertig wachtende vrouwen.

Na wat zoeken vind ik eindelijk een rustig steegje. Het zakdoekje dat ik gebruikt heb als toiletpapier hou ik met m’n vingertoppen vast. Waar kan ik het weggooien? Uit angst voor bomaanslagen zijn er in Londen nergens prullenbakken te vinden. Ik gooi nooit iets op straat, maar dit doekje wil ik zo snel mogelijk kwijt. Ik leg het onopgemerkt tussen wat hyacinten en wil weglopen. Dan word ik op m’n schouder getikt. Een vriendelijk, oud mannetje staat achter me. Hij strekt zijn hand, met daarin het smoezelige propje, naar me uit:

„Excuse me Miss, I think you dropped something.”

Juliette de Swarte