Bezwaar tegen boete kost 500 euro

Het gaat 500 euro kosten om bezwaar te maken tegen een verkeersboete of belastingaanslag. Dat blijkt uit het wetsvoorstel voor de verhoging van de griffierechten, dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) gisteren openbaar heeft gemaakt. Hij wil de tarieven per 1 juli 2012 verhogen.

Vorige maand ontstond al commotie over de plannen van de minister, alhoewel details toen nog ontbraken. Juristen waarschuwden dat het kabinet burgers de toegang tot het recht ontneemt. Wie spant een rechtszaak aan om een parkeerboete als hij het risico loopt 500 euro te moeten betalen indien hij in het ongelijk wordt gesteld? Mensen zullen noodgedwongen afzien van een gang naar de rechter, zeggen onder andere de Nederlandse Orde van Advocaten en de Raad voor de Rechtspraak.

Het minimumtarief voor zaken bij de kantonrechter bedraagt straks 125 euro. Nu is dat 71 euro. Voor familiezaken en zaken tegen de overheid, zoals bezwaar tegen een bouwvergunning voor de buren, komt er een standaardtarief van 500 euro. Nu variëren die bedragen van een paar tientjes tot een paar honderd euro. Als iemand in hoger beroep of cassatie wil gaan, wordt het tarief tweeënhalf keer zo hoog.

Mensen met een laag of middeninkomen krijgen compensatie voor de hogere griffierechten. Zij betalen, afhankelijk van het precieze inkomen, 25 tot 75 procent van het standaardtarief.

De verhoging van de griffierechten vloeit voort uit het regeerakkoord. Met de maatregelen is een bezuiniging van 240 miljoen euro gemoeid. Opstelten schrijft dat de rechtspraak bekostigd moet worden door degenen die er gebruik van maken. „Nu betalen alle belastingbetalers mee aan de rechtspraak, terwijl uit onderzoek blijkt dat het gebruik ervan verre van evenredig over alle Nederlanders is verspreid.”