Bereid je voor op je toelatingstest, kijk lekker reality-tv op MTV

De belangrijkste landelijke toets die Amerikaanse scholieren vorige week deden, was een heerlijk excuus om voortaan te kijken naar platte realityseries als Jersey Shore en Kourtney and Kim take New York in plaats van te blokken voor het examen.

Een avondje zappen was in ieder geval een goede voorbereiding geweest op één vraag van de gevreesde toelatingstest. Die zogenoemde Scholastic Aptitute Test (SAT) bevatte een opdracht om een essay te schrijven over de vraag hoe authentiek realityshows zijn als producenten allerlei opdrachten bedenken voor de deelnemers en als editors gefilmde fragmenten bewerken. De SAT is de belangrijkste toets om te worden toegelaten tot colleges in de Verenigde Staten.

Het idee van de makers van de test was scholieren te testen op hun schrijfvaardigheid met een onderwerp dat dicht bij hun belevingswereld ligt. Maar dat gold lang niet voor iedere deelnemer. De realityshow-vraag heeft dan ook een golf van protest veroorzaakt.

„Dit is een van die momenten dat ik zou wensen dat ik tv zou kijken”, schreef iemand afgelopen week op de website College Confidential. Een andere scholier: „Ik kijk helemaal geen tv, dus dit was moeilijk voor mij. Ik heb geen enkele belangstelling voor realitytelevisie.” Op College Confidential staan tientallen pagina’s met reacties.

De commissie die de SAT ontwerpt, zei dat het niet nodig is om reality-tv te kijken om een mening te hebben over het genre.

Jersey Shore is de populairste realityshow van de VS. De serie die sinds 2009 wordt uitgezonden op MTV en daar recordaantallen kijkers trekt, volgt acht (jonge) huisgenoten. Eerst tijdens hun vakantie aan de kust van de staat New Jersey, later ook in Miami. MTV heeft aangekondigd dat eind 2011 het vierde seizoen wordt uitgezonden. De acht huisgenoten – inmiddels uitgegroeid tot societyfiguren – gaan dan samen naar Italië. De Nederlandse realityserie Oh Oh Cherso en Oh Oh Tirol zijn geïnspireerd op Jersey Shore.