‘Belangrijke gezant Gaddafi voor overleg in Londen’

Moammar Gaddafi op archiefbeeld. Foto: Reuters / Ahmed Jadallah.

Een belangrijke vertrouweling van Gaddafi heeft de afgelopen dagen in Londen geheime besprekingen gevoerd met Britse functionarissen. Dat meldt The Guardian vanochtend op gezag van diplomatieke bronnen.

De vertrouweling zou Mohammed Ismail zijn, een belangrijke assistent van Gaddafi’s zoon Saif al-Islam. The Guardian heeft geen concrete informatie over wat Ismail met de Britten besproken heeft, maar een bron uit het diplomatieke circuit zegt tegen de krant dat er “toenemend bewijs” is dat Gaddafi’s zonen een politieke oplossing voor de strijd in Libië willen.

Hoewel The Guardian niet precies heeft kunnen achterhalen welke mogelijke oplossingen er tijdens de gesprekken aan de orde zijn gekomen, is een mogelijke variant volgens de krant dat Gaddafi de macht opgeeft en de nationale veiligheidsadviseur Al-Mu’tasim-Billah Gaddafi (wiki) president wordt van een interim-regering van nationale eenheid. Daarvan zou ook de Libische oppositie deel moeten uitmaken. Het is zeer de vraag of de opstandelingen en de internationale gemeenschap met deze mogelijke oplossing akkoord gaan.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken wil de besprekingen met Ismail niet bevestigen en herhaalde tegenover The Guardian het bekende Britse standpunt:

“De boodschap aan het Libische regime is dat Gaddafi moet gaan en dat het regime voor het Internationaal Strafhof verantwoordelijk zal worden gehouden voor de gepleegde misdaden.”