Atoomagentschap: straling Dai’ichi dalende, situatie blijft ernstig

Fukushima Dai'ichi vanuit de lucht. Premier Kan zei vandaag klaar te zijn voor "een lang gevecht" om de situatie rondom de kerncentrale onder controle te krijgen. Foto Reuters

Het Internationale Atoom Energie Agentschap (IAEA) zegt dat radioactieve straling in een dorp 40 kilometer buiten de geplaagde Fukushima Dai’ichi kerncentrale “met de dag daalt”. Twee dagen geleden waarschuwde het nog dat de niveaus daar zo hoog waren dat het voldeed aan de normen voor evacuatie.

Dat statement van de IAEA verhoogde woensdag de druk op de Japanse autoriteiten om de veiligheidszone van 20 kilometer op te rekken. Maar vandaag heeft verder bodemonderzoek uitgewezen dat de radioactiviteit aan de “gemiddelde normen” voldoet.

“Het stralingsniveau is lager dan we woensdag hebben gerapporteerd”, verklaarde de hooggeplaatste IAEA-functionaris Gerhard Pröhl. “Dit komt doordat we nu meer monsters hebben kunnen onderzoeken. Tussen 19 en 29 maart zijn er vijftien genomen. Neem daarbij het radioactieve verval en we kunnen stellen dat de situatie dagelijks verbetert.”

De oppositiepartijen in Japan bekritiseerden premier Naoto Kan voor het aanhouden van de 20 kilometerzone. De IAEA tornt niet aan die veiligheidsgrens omdat het vindt dat het doen van een eventuele aanpassing “aan de Japanse autoriteiten is”. Het agentschap heeft als standpunt dat zij naar eigen inzicht moeten handelen, maar noemt de situatie rondom Dai’ichi nog steeds “zeer ernstig.”