Nederlands’ tweede modeweek op komst

Na bijna zeven jaar is er nog steeds discussie over het bestaansrecht van Amsterdam International Fashion Week. Nederland is een te kleine markt voor de meeste modemerken, en dus gaan veel Nederlandse ontwerpers liever naar Parijs en Milaan met hun collecties. Buitenlandse inkopers laten zich vooralsnog  niet zien op de Amsterdamse modeweek. Maar dat heeft

Logo van de Arnhem Fashion WeekLogo van de Arnhem Fashion Week

Na bijna zeven jaar is er nog steeds discussie over het bestaansrecht van Amsterdam International Fashion Week. Nederland is een te kleine markt voor de meeste modemerken, en dus gaan veel Nederlandse ontwerpers liever naar Parijs en Milaan met hun collecties. Buitenlandse inkopers laten zich vooralsnog  niet zien op de Amsterdamse modeweek.

Maar dat heeft Christian Houkes er niet van weerhouden een tweede Nederlandse modeweek te beginnen. Morgen gaat in Villa Sonsbeek (“Geen kale fabriekshal, maar een locatie die qua architectuur heel erg lijkt op het Witte Huis”)  in Arnhem de eerste Arnhem Fashion Week van start. Het is de bedoeling dat het een jaarlijks evenement wordt.

Houkes –”Ik geloof niet dat mijn leeftijd er toe doet” – is ook de man achter de stichting Nederland Positief (een campagne waarin bekende Nederlanders vertellen wat ze positief vinden aan Nederland), en de oprichter van de Majoor Bosshardtprijs en -dag, het Fashion Museum (een pop-up modemuseum) en de Dutch Model Awards.

De modeweek duurt tot en met 8 april, en er zijn shows gepland van onder meer Janice (een voormalig deelnemer aan Project Catwalk, thans ‘bekend van zijn televisieprogramma op MTV’), Sepehr Maghsoudi (ook Project Catwalk), Superstar (confectie), B-FRNK (duurzame mode) en Devi Design (hoeden van recycled materiaal). De week wordt gesponsord door Fashioncheque, een modecadeaubon, en Superstar.

Christian Houkes (midden) Beeld: website Nederland PositiefChristian Houkes (midden) Beeld: website Nederland Positief

Waarom een tweede Nederlandse modeweek?
Houkes: “Omdat Arnhem van oudsher de modestad is van Nederland. Net zoals Amsterdam in de 17de eeuw de havenstad was van Nederland was. Een van de beste modeopleidingen zit er, de Arnhem Mode Biënnale, en er is een Modekwartier met ateliers van jonge ontwerpers. De Arnhem Fashion Week is een keiharde onderstreping van die status.”

Werkt u samen met de biënnale, de gemeente Arnhem of  kunstacademie ArtEZ ?
“Nee, we willen laten zien dat je ook zonder een miljoen aan overheidsgeld een gevarieerd, innovatief evenement kunt neerzetten.”

Ik zie weinig namen tussen de deelnemers die zijn opgeleid in Arnhem.
“Schoenontwerpster Hester Vlamings is in Arnhem opgeleid. Maar we willen niet in het vaarwater van de Biënnale gaan zitten. Ons talent is afkomstig uit heel Nederland.”

Vorige maand liet u weten dat Addy van den Krommenacker een show zou geven, maar dat bleek niet waar te zijn.
“We hebben nooit gezegd dat hij een show zou geven. Hij zou de opening doen, dat hebben we gezegd. We hebben de dag nadat dat verhaal de wereld inkwam meteen een persbericht de deur uitgedaan om te vertellen dat hij tot Designer of the Year zal worden benoemd. Hij was natuurlijk te bescheiden om dat zelf naar buiten te brengen. Maar hij zal prominent op de eerste rij zitten morgen. Model Sylvia Geersen zal de titel Fashion Angel in ontvangst nemen.”

Zijn er jonge ontwerpers die bedankt hebben voor de eer?
“Wij hebben zoveel overtuigingskracht dat iedereen die we hebben gevraagd meedoet. Jonge ontwerpers hoeven bij ons, anders dan bij Amsterdam Fashion Week, ook niet te betalen voor hun show.”

Misschien worden de ontwerpers die bij u showen ook niet toegelaten bij Amsterdam Fashion Week. Daar is een selectieprocedure.
“Ik wil me niet te negatief uitlaten over anderen, maar daar is het wel een beetje ons kent ons.”

Heeft u mensen van de gemeente Arnhem uitgenodigd om te komen kijken?
“De burgemeester is uitgenodigd, maar die zit in het buitenland. Als de burgemeester niet kan, hoef ik geen wethouder op de eerste rij. We hebben maar drie à vierhonderd plaatsen per avond, dan heb ik liever BN’ers.”

De directeur van de Arnhem Mode Biënnale? Van ArtEZ?
“Met alle respect, ik vind het een gotspe als ik zulke mensen nodig heb om mijn eigen evenement op de kaart te zetten. Wie wel komt is Yan van der Heijden, die kent u vast wel. Die is heel belangrijk voor Arnhem.”

Ik ken hem niet.
“Van World Statues, hij heeft de eerste kampioenschappen voor levende standbeelden georganiseerd.”

En welke BN’ers verwacht u?
“Kim Feenstra (model, MvR) en Jeroen van de Mast, van Vandemast Model Management. De presentatrices van Fashionscene tv. Zangeres Rachel Kramer gaat optreden. We gaan de glans en het glamourcircus van Amsterdam naar Arnhem brengen.”

Website Arnhem Fashion Week