Afscheid van vileine nerd

De Ierse auteur Colfer gaat stoppen met zijn succesvolle reeks over de nerd Artemis Fowl, de Harry Potter onder science fiction liefhebbers.

Artemis Fowl – de vileine computernerd – houdt ermee op. Acht boeken lang heeft de Ierse auteur Eoin Colfer hem in leven gehouden, in verhalen waarin Artemis gezelschap werd gehouden door onder anderen de bodyguard Butler en een klei-etende dwerg die met zijn darmgassen hele gebieden onbewoonbaar maakte. Vaak werden de Artemis-boeken met Harry Potter vergeleken (die tot deel zeven kwam). Colfer zelf had het liever over Die Hard in elfenland.

Het slotdeel van Artemis Fowl verschijnt komend voorjaar. Eoin Colfer heeft inmiddels al een nieuwe reeks bedacht, waarin een ‘Anoniem Relocatie Programma’ centraal zal staan, dat getuigen die gevaar lopen kan beveiligen door ze in een willekeurig tijdperk onder te brengen: ‘Oliver Twist meets The Matrix,’ doopt de auteur het zelf. (NRC)