Accountant waarschuwt voor financiële problemen bij Spyker

De Nederlands-Zweedse autoproducent Saab/Spyker heeft dringend extra financiering nodig. Als de zoektocht naar extra aandelenkapitaal of vergelijkbare middelen van een of meer geldschieters niet slaagt, komt de continuïteit van de onderneming in gevaar, zo staat te lezen in het jaarverslag dat Saab/Spyker gisteren heeft gepubliceerd.

De waarschuwing komt van de accountant van Ernst & Young die de boeken heeft gecontroleerd.

Bestuursvoorzitter Victor Muller stelt in een reactie dat het gaat om een standaard waarschuwing. „Deze passage stond vorig jaar ook al in ons jaarverslag”, aldus Muller. „Ik maak me geen zorgen.”

In het jaarverslag meldt Muller dat onderhandelingen over transacties die de financiële positie van Saab/Spyker moeten verbeteren in een gevorderd stadium zijn. Het bedrijf leed vorig jaar een nettoverlies van meer dan 218 miljoen euro en verwacht dit jaar een negatieve kasstroom door hoge investeringen en onvoldoende groeiende verkopen om een nul-resultaat te bereiken.

Eerder deze week stopte een aantal leveranciers met het bezorgen van onderdelen aan Saab, de Zweedse autoproducent die vorig jaar door Spyker werd overgenomen. Leveranciers zouden twijfelen aan de kredietwaardigheid van Saab/Spyker en alleen nog maar willen leveren na contante betaling. Als gevolg van de problemen met leveranciers lag de Saab-fabriek in het Zweedse Trollhattan dinsdag twee uur stil. Nog diezelfde dag meldde Muller dat de rekeningen zullen worden voldaan.

Gisteren werd echter bekend dat International Automotive Components (IAC), de toeleverancier van onder meer dashboards, heeft besloten om de leveringen aan Saab te stoppen. Het bedrijf liet weten dat er nog een stapel rekeningen ligt die Saab niet heeft betaald. Het bedrijf zal de leveranties pas hervatten als de rekeningen betaald zijn. Bijkomend probleem is dat het bedrijf zich op de financiële markten nu niet kan indekken tegen fluctuaties van het Britse pond en de Amerikaanse dollar.

Russisch geld moet uitkomst brengen: pagina 33