Dit is een artikel uit het NRC-archief

Rampen

Aardbeving bij Kreta - 6.2 op schaal van Richter

A handout picture shows the impact of the parcel bomb in a table at the Swiss Nuclear headquarters in Olten April 1, 2011. Two employees were injured when a parcel bomb exploded in the offices of the Swiss nuclear lobby, Swissnuclear, in the northern town of Olten on Thursday. Swissnuclear says it works to promote the safe and efficient use of nuclear power and represents Swiss utilities Alpiq, Axpo, BKW, CKW and EGL, which run the nuclear plants that produce about 40 percent of Swiss electricity. The police do not yet know who sent the parcel. REUTERS/HO/SWISS OFFICE OF ATTORNEY GENERAL/Handout (SWITZERLAND - Tags: CRIME LAW POLITICS) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
A handout picture shows the impact of the parcel bomb in a table at the Swiss Nuclear headquarters in Olten April 1, 2011. Two employees were injured when a parcel bomb exploded in the offices of the Swiss nuclear lobby, Swissnuclear, in the northern town of Olten on Thursday. Swissnuclear says it works to promote the safe and efficient use of nuclear power and represents Swiss utilities Alpiq, Axpo, BKW, CKW and EGL, which run the nuclear plants that produce about 40 percent of Swiss electricity. The police do not yet know who sent the parcel. REUTERS/HO/SWISS OFFICE OF ATTORNEY GENERAL/Handout (SWITZERLAND - Tags: CRIME LAW POLITICS) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Een kaart van het Europees-Mediterraans Seismologisch Instituut.

Bij het Griekse eiland Kreta heeft vanmiddag een aardbeving van 6.2 op de schaal van Richter plaatsgevonden. Dat meldt het Europees-Mediterraans Seismologisch Instituut.

Volgens de lokale politie is er nog geen schade gemeld en is vooralsnog niets bekend over eventuele gewonden, meldt persbureau AP. Een tsunami-waarschuwing is ook niet uitgevaardigd.

De beving deed zich voor om 16.29 uur lokale tijd (15.29 uur Nederlandse tijd). Het epicentrum van de aardbeving bevond zich zo’n 140 kilometer ten oosten van Iráklion. De aardbeving was op zo’n 77 kilometer diepte. De schok werd niet gevoeld in Athene, maar wel in Kairo. Een lezer laat vanuit Israël aan nrc.nl weten dat de aardbeving ook in Jeruzalem en omgeving werd gevoeld.

Bekijk de kaart van het USGS en lees meer informatie over de beving, die door de Amerikanen vooralsnog op 5.9 wordt geschat. Klik op de afbeelding:

Een kaart van het Amerikaanse seismologisch instituut USGS.Een kaart van het Amerikaanse seismologisch instituut USGS.

Meer informatie bij het Europees-Mediterraans Seismologisch Instituut.