Wellink: maatregelen om nieuwe eurocrisis te voorkomen zijn zwak

Dr. Arnout H.E.M.(Nout) WELLINK (1942) President De Nederlandse Bank,DNB. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==B/W==Amsterdam, 2 april 2008
Dr. Arnout H.E.M.(Nout) WELLINK (1942) President De Nederlandse Bank,DNB. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==B/W==Amsterdam, 2 april 2008 Nout Wellink, president DNB. Foto NRC Handelsblad / Vincent Mentzel

De nieuwe regels om een nieuwe Europese schuldencrisis te voorkomen zijn te zwak. Dat zegt Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank, vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

“Het concurrentiepact is zwak vormgegeven”, zegt Wellink. “Er zijn afspraken gemaakt om te zorgen dat de economieën van landen competitiever worden, maar de bindende maatregelen ontbreken.” Ook het permanente reddingsfonds voor de euro (ESM) dreigt niet slagvaardig genoeg te worden. Wellink: “Besluiten om probleemgevallen te redden kunnen lang duren omdat instemming van alle landen is vereist, inclusief het probleemland zelf.” Het huidige noodfonds is volgens Wellink nog “niet af”. Het mag dan vorige week officieel zijn opgehoogd tot 500 miljard euro, maar hoe landen daaraan moeten bijdragen is nog steeds onhelder.

Wellink vindt dat het stabiliteitspact, dat landen moet weerhouden van te hoge staatsschulden en begrotingstekorten, een betere manier is om eurolanden te disciplineren. Maar dat pact moet dan wel strikter, betoogt Wellink.

“Als het begrotingstekort of de staatsschuld van een land te hoog is, treedt automatisch een sanctie in werking, zonder tussenkomst of besluitvorming van politici.”

Wellink presenteert vandaag zijn laatste jaarverslag als president van DNB. Hij zat 28 jaar in de directie van de bank, waarvan 14 jaar als president. De oprichting van de Economische en Monetaire Unie en de invoering van de euro noemt Wellink als zijn grootste succes tijdens zijn presidentschap. Dat hij de financiële crisis niet voortijdig heeft zien aankomen, noemt hij zijn minste moment.

“Soms denk ik wel eens: ben je niet een ongelofelijke sukkel dat je niet voldoende beseft hebt dat er een perfecte voedingsbodem was voor de Amerikaanse hypothekencrisis?”

Lees het hele interview vanmiddag na vier uur in het economiekatern van de digitale editie of de papieren krant.