Tweede Kamer: VN-resoluties Libië niet oprekken, GL tegen missie

Een F-16 stijgt op in Italië in het kader van de NAVO-missie in Libië. De Nederlandse F-16's opereren vanuit Cagliari. Foto AFP / Giuseppe Cacace

De VN-resoluties tegen Libië mogen niet worden opgerekt. De Tweede Kamer wil niet dat Nederland bijdraagt aan het afzetten van Moammar Gaddafi door bijvoorbeeld de oppositie te bewapenen. Dat werd vanavond duidelijk in een Kamerdebat over de rol van Nederland in de NAVO-actie. Ook Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal wil niet dat het buitenland Libische opstandelingen van wapens voorziet.

‘Gaddafi verdrijven moeten Libiërs zelf doen’
De PvdA dreigde zijn steun hiervoor in te trekken als duidelijk wordt dat de missie verder gaat dan wat de VN heeft afgesproken. De maatregelen betreffen het beschermen van de burgerbevolking. Een vertrek van Gaddafi moeten de Libiërs zelf bewerkstelligen, vindt de PvdA.

Ook het CDA zei tegen het bewapenen van rebellen te zijn. Enerzijds valt dit buiten het mandaat en bovendien is het onduidelijk wat er met die wapens gebeurt en wie precies bewapend worden, zei CDA’er Henk Jan Ormel. De opstandelingen vroegen eerder deze week het buitenland om wapens.

‘Het ongemak over de missie groeit’
Bij D66-leider Alexander Pechtold “groeit het ongemak” over de missie. Hij vreest dat het kabinet de taken van de Nederlandse troepen beetje bij beetje uitbreidt, waarbij de onduidelijkheid over de missie toeneemt.

De VVD werpt weinig bezwaren op tegen het handhaven van het vliegverbod. VVD-Kamerlid Atzo Nicolaï is van mening dat de Nederlandse F-16’s beter bewapend moeten worden, zodat ze zich beter kunnen verdedigen als ze worden aangevallen. Eerder vandaag werd bekend dat de gevechtsvliegtuigen zich niet mogen verdedigen.

GroenLinks tegen missie
Nadat eerder de SP, PVV en PvdD al tegen de missie in Libië waren, stemde ook GroenLinks vanavond tegen. Consequenties voor een Kamermeerderheid had dat echter niet. De “verschillende visies” van de NAVO-lidstaten over wat onder de missie valt staan GL tegen. Ook het wapenembargo tegen Libië steunt de partij van Jolande Sap niet meer.