Portugezen 5 juni naar stembus, parlement ontbonden

President Anibal Cavaco Silva vandaag op zijn persconferentie. Foto Reuters / Rafael Marchante

Het Portugese parlement is vandaag ontbonden en nieuwe verkiezingen zijn uitgeschreven voor 5 juni. De huidige president Anibal Cavaco Silva zegt dat de nieuwe regering “een ongekende economische crisis” tegemoet gaat.

De maatregel van de president moet voorkomen dat Portugal net als Griekenland en Ierland economisch nog verder wegzakt en noodhulp van de Eu en het IMF moet vragen. Premier Jose Socrates trad vorige week al af maar zijn regering blijft demissionair aan de macht tot de verkiezingen. De minister van Financiën heeft zo niet de bevoegdheid om noodhulp aan te vragen.

Het Portugese bureau voor de statistieken zei vandaag dat de staatsschuld is gegroeid tot 8,6 procent van het bruto binnenlands product. Met Brussel was 7,3 afgesproken.

De Portugese regering viel vorige week, nadat de oppositiepartijen weigerden in te stemmen met een nieuw pakket bezuinigingsmaatregelen. De bezuinigingen waren erop gericht het land weer financieel gezond te maken, maar volgens de oppositie werden vooral de zwakkeren in de samenleving getroffen.