Gbagbo verliest steeds meer terrein in Ivoorkust - VN legt sancties op

Members of Pro-Ouattara forces hold their weapons on March 29, 2011 in Duekoue, in western Ivory Coast. Forces backing Ivory Coast's recognised president Alassane Ouattara today approached the capital Yamassoukrou in a vast offensive to seize control after a disputed election. After seizing four strategic towns across the country on Tuesday, Ouattara's Republican Forces army continued a push south as under-fire strongman Laurent Gbagbo sought to boosted his army with thousands of new recruits in Abidjan. AFP PHOTO/ ZOOM DOSSO
Members of Pro-Ouattara forces hold their weapons on March 29, 2011 in Duekoue, in western Ivory Coast. Forces backing Ivory Coast's recognised president Alassane Ouattara today approached the capital Yamassoukrou in a vast offensive to seize control after a disputed election. After seizing four strategic towns across the country on Tuesday, Ouattara's Republican Forces army continued a push south as under-fire strongman Laurent Gbagbo sought to boosted his army with thousands of new recruits in Abidjan. AFP PHOTO/ ZOOM DOSSO Pro-Ouattara strijders in Duekoue in het westen van Ivoorkust. (Foto AFP / Zoom Dosso)

Alassane Ouattara, de internationaal erkende winnaar van de presidentsverkiezingen in Ivoorkust, verkrijgt steeds meer momentum in zijn maandenlange strijd om het ambt waarvan zijn rivaal Laurent Gbagbo weigert afstand te doen.

Nadat gisteren al de bestuurlijke hoofdstad Yamoussoukro werd ingenomen door de troepen loyaal aan Ouattara, werd vannacht een resolutie aangenomen waarin voorzien wordt in sancties tegen Gbagbo.

Update: 11:10 uur Vanochtend viel ook de belangrijke cacaohaven San Pedro in het westen van Ivoorkust in handen van Ouattara’s troepen, zo melden internationale persbureaus. Volgens de BBC is nu nog maar een kwart van het land in handen van Gbagbo.

‘Omsingeling Abidjan door troepen Ouattara’

De vrees voor een grote confrontatie tussen pro-Ouattara strijders en troepen loyaal aan Laurent Gbagbo neemt toe in Abidjan, de grootste stad van Ivoorkust die 240 kilometer ten zuidoosten van Yamoussoukro ligt. Gisteren werd duidelijk dat veel militairen van Gbagbo bereid zijn over te lopen. De vraag is hoeveel steun de belegerde ex-president nog heeft in Abidjan, zegt NRC-correspondent Paulien Bax.

Ouattara’s troepen trokken gisteren razendsnel richting de havenstad Abidjan, de machtsbasis van Gbagbo 230 kilometer ten zuiden van van Yamoussoukro. Ze naderden vanuit het oosten, het westen en het centrum van het land, en passeerden provinciestad na cacaoboerendorp zonder noemenswaardige gevechten. Binnen dagen, zo niet uren, kunnen ze Abidjan omsingelen, zei het hoofd van de VN-vredesmissie in Ivoorkust, Young-jin Choi gisteren.

Bax sprak met enkele inwoners van Yamoussoukro, dat gisteren werd ingenomen door troepen van Ouattara. In NRC Handelsblad schrijft zij vandaag:

De marktvrouwen in Yamoussoukro haastten zich naar huis toen ze gisterochtend ineens busjes vol militairen met bivakmutsen zagen. Winkels sloten hun rolluiken, het mobiele telefoonnetwerk raakte overbelast. De werkloze Stephane Kouakou wachtte net als de rest van de bevolking gespannen af. Een paar uur later was het gedaan, vertelde hij telefonisch: het rebellenleger van Alassane Ouattara rolde de brede straten van de Ivoriaanse hoofdstad op. De troepen van de internationaal erkende president hadden een grote symbolische overwinning behaald op Laurent Gbagbo, de zittende president die sinds zijn verlies bij de verkiezingen in november zijnmacht weigert af te staan.

Resolutie: bevriezing tegoeden en reisverbod Gbagbo

De VN-Veiligheidsraad heeft vannacht een resolutie aangenomen waarin een onmiddellijk einde aan de wreedheden in het land wordt geëist en waarin voorzien wordt in sancties tegen de zittende president Laurent Gbagbo, waaronder bevriezing van zijn tegoeden en een reisverbod. De leden van de Veiligheidsraad veroordelen Gbagbo’s weigering om het bemiddelingsvoorstel van de Afrikaanse Unie te accepteren. Daarin wordt Ouattara erkend als president en Gbagbo opgeroepen af te treden. Hij wil niet wijken, ondanks het krappe verlies dat hij leed in de verkiezingen. Zelf zegt hij gewonnen te hebben.

De unanieme stemming in de Veiligheidsraad is een steun in de rug voor Alassane Ouattara, wiens troepen de afgelopen dagen in Ivoorkust ook al enkele successen hebben geboekt. Pro-Ouattara strijders hebben gisteren de hoofdstad Yamoussoukro ingenomen, zo zeggen inwoners.