Microsoft dient klacht in tegen Google bij Europese Commissie

Microsoft heeft een klacht tegen Google ingediend bij de Europese Commissie. Volgens Microsoft verstoort Google de concurrentie bij internet zoekmachines. Google heeft een marktaandeel van 90 procent op de zoekmarkt, waar Microsoft sinds kort met zoekmachine Bing een aandeel probeert te veroveren.

Het is de eerste keer dat Microsoft een klacht indient bij de Commissie. In het verleden was Microsoft zelf juist onderwerp van onderzoek omdat het met de standaard op elke computer geïnstalleerde browser Explorer de concurrentie verstoorde met programma’s als Firefox.

Microsoft meent dat Google zich schuldig maakt aan een “patroon van acties”, aldus Reuters, dat de concurrentie oneerlijk beïnvloed. Google wordt al door de EC onderzocht wegens een klacht van drie kleinere bedrijven, waaronder een dochteronderneming van Microsoft. “We zijn niet verrast door deze actie van Microsoft aangezien een van de oorspronkelijke klagers van een dochteronderneming kwam”, aldus een woordvoerder van Google in een schriftelijke verklaring. “Wij gaan door met onze gesprekken met de Europese Commissie en we leggen graag uit hoe wij zaken doen.”

Microsoft stelt dat het tijd is om Google op juridische gronden aan te pakken. “Zo problematisch als de situatie in de VS is, het is nog veel erger in Europa”, aldus Brad Smith, advocaat van Microsoft, op de website van het bedrijf. “Daarom richt onze aanklacht vandaag zich op een patroon van acties die Google heeft ondernomen om zich te verschansen als dominante speler in de markt voor internet zoekmachines en -advertenties, ten nadel van de Europese consument.”

Concrete klachten van Microsoft zijn onder meer:

  • De inhoud van YouTube is afgeschermd voor andere zoekmachines die daardoor geen goede zoekresultaten kunnen tonen.
  • Mobiele telefoons met software van Microsoft hebben moeite YouTube videos te tonen.
  • Toegang tot de inhoud van boeken die Google heeft gedigitaliseerd en opgeslagen is afgeschermd.
  • Websites die de Google zoekmachine gebruiken kunnen geen concurrerende zoekmachines toelaten.

“We begrijpen dat Google de vrijheid moet blijven hebben om te innoveren. Maar praktijken die anderen verhinderen om te innoveren of concurrerende alternatieven te bieden zouden niet moeten zijn toegestaan”, aldus Smith van Microsoft. “Maar dat is wat het nu doet.”