Iran schendt wapenembargo met transport bestemd voor Syrië

Turkije heeft tien dagen geleden een wapentransport van Iran naar Syrië onderschept. Dat blijkt uit papieren die persbureau Reuters vandaag in handen kreeg. Iran heeft hiermee het VN-wapenembargo dat tegen het land geldt, geschonden.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is op de hoogte gebracht door Turkije, dat wel eens laksheid werd verweten in het uitvoeren van internationale sancties tegen Iran. Dat land probeerde “auto-onderdelen” naar Syrië te krijgen, maar de Turken vonden 74 machinegeweren met 8.000 magazijnen en nog eens 1.800 mortieren.

Het toestel van YasAir Cargo Airlines mocht alleen het Turkse luchtruim betreden als het een “technische stop” zou maken in Diyarbakir. Daar werd de vondst gedaan. De wapens liggen nu in een magazijn opgeslagen en Iran werd hiervan eergisteren op de hoogte gebracht.

Tegen Iran geldt een internationaal wapenembargo omdat Amerika, de EU en haar bondgenoten het nucleaire programma van het land niet vertrouwen. Teheran zegt dat het daarmee geen kwaad wil, maar de westerse landen zijn bang dat Iran kernwapens probeert te maken.