Internationale gemeenschap drukt Gbagbo verder in hoek

Franse troepen patrouilleren in delen van Abidjan. Foto Reuters / Luc Cnago

Er zijn explosies en beschietingen gehoord, maar van de gevreesde gevechten in het Ivoriaanse Abidjan is nog geen sprake. De druk op president Laurent Gbagbo wordt ondertussen groot. De VN en Amerika willen dat hij het presidentschap direct overdraagt aan de internationaal erkende president Alassane Ouattara, die volgens de NOS vanavond een ultimatum van “een paar uur” aan Gbagbo heeft gesteld om op te stappen.

Secretaris-Generaal van de VN Ban Ki-moon zei vanavond dat Gbagbo “onmiddellijk” de macht moet overdragen aan Ouattara. De Verenigde Staten menen dat hij meer bloedvergieten kan voorkomen door af te treden nu aanhangers van Ouattara het centrum van Abidjan zouden hebben bereikt. Bij het presidentieel paleis hebben zich echter troepen van Gbagbo verzameld, al is onduidelijk of hij daar daadwerkelijk verblijft.

Berichten van internationale persbureaus melden dat de oprukkende troepen in elk geval in de buitenwijken zitten. Amerika denkt dat Gbagbo’s positie “zeer wankel” is nu zijn strijders steeds vaker overlopen of hun wapens neerleggen. Iets wat eerder vandaag door onze correspondent ter plaatste, Pauline Bax, werd bevestigd:

“Veel militairen van Gbagbo verdwijnen of lopen over, lozen hun uniform en trekken een spijkerbroek aan. De chef-staf is al gevlucht naar de Zuid-Afrikaanse ambassade, dat zegt veel.”

Franse militairen zijn eerder vanavond gestationeerd in Abidjan. Ze patrouilleren daar in diverse delen van de stad en zouden geen schoten hebben hoeven lossen. VN-soldaten hebben het vliegveld van Abidjan in handen gekregen. De regering van Ouattara heeft vanavond een avondklok ingesteld die direct ingaat en tot zondag elke ochtend om zes uur afloopt. Ook wil het de grenzen van Ivoorkust sluiten.