Inflatie stijgt in eurozone - verhoging van rente verwacht

De inflatie in de eurozone is in maart gestegen tot 2,6 procent, meldt Eurostat vandaag. De verwachting is daardoor sterker geworden dat de Europese centrale bank volgende week zal besluiten tot verhoging van de rente die nu staat op het extreem lage peil van 1 procent.

Volgens een peiling van het persbureau Reuters denken inmiddels 76 van de 80 ondervraagde economen dat de centrale bank deze stap zal zetten. Begin deze maand gaf bankpresident Jean-Claude Trichet al een stevige hint, toen nog tot verrassing van het overgrote deel van de analisten dat nu een renteverhoging als een zekerheid ziet.

Het inflatiecijfer is ver boven het cijfer van ‘ten hoogste, maar dichtbij 2 procent’ dat de ECB als doel hanteert voor het handhaven van prijsstabiliteit, schrijft economieredacteur Maarten Schinkel vandaag in NRC Handelsblad. Maar “voor de beleidsmakers in Frankfurt zal het belangrijker zijn dat de inflatieverwachtingen bij het publiek zijn gestegen. Het gaat om de verwachtingen bij het publiek, en die zijn gezien de cijfers van gisteren, te hoog naar de zin van de centrale bank.”

Bovendien is het algemene economische nieuws in de eurozone goed en houden mensen vertrouwen in economisch herstel. “De stemming heeft kennelijk weinig geleden onder de onrust in het midden-Oosten en de stijgende brandstofprijzen”, zo concludeert Schinkel:

De markt zelf is al overtuigd. De euro won vanmorgen 0,4 procent tegenover de dollar op een koers van 1,4183 en zette daarmee zijn opmars van de afgelopen twee dagen voort. Een renteverhoging in de eurozone maakt de munt aantrekkelijker, zeker gezien het feit dat een dergelijke stap in Japan, de Verenigde Staten noch het Verenigd Koninkrijk op zo’n korte termijn wordt verwacht.