Ierse banken hebben nog eens 24 miljard euro nodig

Een man bedelt om geld voor de ingang van een EBS-filiaal in Dublin. Foto AP / Peter Morrison

De Ierse banken hebben nog 24 miljard euro extra nodig om in de toekomst bij een crisis niet om te vallen. Dat meldt de Ierse Centrale Bank als resultaat van een stresstest deze week op vier banken aldaar.

Stresstests zijn normaal bedoeld om mogelijke zwakke plekken bij banken op te sporen. In het geval van Bank of Ireland, Allied Irish Banks, Irish Life & Permanent en EBS Building Society worden die gekwantificeerd en gefinancierd. Een extra kapitaalinjectie moet onvoorziene problemen afdekken, schreef NRC-correspondente voor Ierland en het Verenigd Koninkrijk Titia Ketelaar eerder deze week.

Zojuist lichtte ze via de telefoon de consequenties van de stresstest toe:

Het IMF en de Europese Centrale Bank hadden op 35 miljard gerekend, dus in dat opzicht is dit een lichtpuntje. Voor de Ierse banken betekent dit echter dat een herstructurering wordt doorgevoerd. Er blijven straks nog twee banken over die al hun slechte leningen zien worden opgekocht door Ierlands ‘bad bank’ NAMA. Voor dit alles moet echter wel toestemming komen van het IMF en de ECB; zonder hun goedkeuring mag er sinds de noodhulp niets meer gebeuren. Wat het voor de Ierse bevolking betekent? Dat blijft betalen voor de rente op de noodhulp. Tweederde van alle belastingen gaat daarheen. De Ieren hebben geen keuze omdat ze hebben ingestemd met die voorwaarde.

De stresstests waren een van de voorwaarden van de financiële noodhulp van de ECB en het IMF in november. De ECB creëert een nieuwe voorziening om banken op langere termijn van financiële steun te voorzien en het vervangt de korte termijn noodhulp.

De 24 miljard euro is meer dan de 10 miljard die werd voorzien in november. Een dergelijk bedrag werd door toenmalig minister van Financiën Brian Lenihan opzij gezet.