Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Weer

Hero Brinkman: alcoholprobleem was excuustruc van Wilders

PVV-Kamerlid Hero Brinkman.

PVV-Kamerlid Hero Brinkman heeft in 2009 geveinsd dat hij een alcoholprobleem had, toen hij in opspraak kwam omdat hij een barman zou hebben geslagen in Nieuwspoort. Dat zegt hij in een interview (PDF) met ‘In>>contact’, een blad voor SGP-jongeren.

Brinkman ontkende destijds dat hij in de journalistensociëteit een een barman zou hebben geslagen, maar gaf toe dat hij een drankprobleem had. In het interview met het blad voor SGP-jongeren zegt hij nu dat dit een ‘excuustruc’ was:

“Ik heb die man niet geslagen, absoluut niet. Het vervelende is dat ik van de fractie mijn mond moest houden. Geert had natuurlijk gehoopt dat de storm over zou waaien. Vervolgens moest ik door het stof en nadrukkelijk zeggen dat ik een alcoholprobleem had, maar ik had helemaal geen drankprobleem. Ik ben geen alcoholist! Ik was bang dat ze mij uit de fractie zouden gooien, dus heb ik dat maar gezegd als een excuustruc.”

Update 12.49 uur: Brinkman heeft vanochtend op Twitter gereageerd op het interview:

Twitter avatar HeroBrinkman Hero Brinkman Ik moest niet liegen van Geert. Er is een verschil tussen soms teveel drinken en het zijn van een notoire alcoholist.

Brinkman zegt verder in het interview dat hij artikel 97 van de Grondwet, waarin staat dat de krijgsmacht er ook is om de internationale rechtsorde te handhaven, wil afschaffen.

“Met andere woorden: als twee volksstammen in een grensstaatje in Afrika ruzie hebben om een rivier en er honderdduizend man elkaar met de kling de kop afhakken, dan ziet Nederland zich volgens de Grondwet
genoodzaakt daar de internationale rechtsorde te gaan handhaven. Dat getuigt nog een beetje van de oude imperialistische hoogmoedswaanzin.”