Grondwater reactoren Fukushima Dai’ichi sterk radioactief

Het zoeken naar vermisten, hier in Minamisoma, Fukushima, gebeurt in beschermende kleding. Foto AP / Yomiuri Shimbun

Bij de kerncentrale Fukushima Dai’ichi is in water in een ondergrondse tunnel radioactiviteit gemeten die tienduizend keer hoger was dan de normale waarde. De tunnel bevindt zich buiten het turbinegebouw van reactor 2. Dit meldde de Japanse persdienst Kyodo vandaag.

Kyodo sprak met de exploitant van de centrale, Tepco. Deze verklaarde dat ook in grondwater bij het turbinegebouw van reactor 1 radioactiviteit was gemeten.

Het persbureau weet ook te melden dat in rundvlees afkomstig uit het gebied rond Dai’ichi een “abnormale” hoeveelheid van het radioactieve cesium is aangetroffen. De Japanse autoriteiten hebben inmiddels meer tests op rundvlees geëist.

Interactieve graphic: Japan en de gevolgen van de aardbeving