Google in de fout met doodle over chemicus

De chemicus Robert Bunsen (wiki) zou zich omdraaien in zijn graf, als hij de (doodle) zou zien die Google vandaag ter ere van zijn tweehonderdste verjaardag  op de Google-homepage heeft gezet:  de pruttelende laboratoriumopstelling die is afgebeeld, klopt van geen kant.

Iedereen die wel eens scheikundelessen op de middelbare school heeft gehad, zal Robert Bunsen kennen van de bunsenbrander die naar hem is vernoemd. Die bunsenbrander heeft dan ook een prominent in de doodle van Google gekregen. Pijnlijk genoeg staat juist deze brander op de verkeerde plek.

Het doel van het blauwe linkergedeelte van de Google-opstelling lijkt om vloeistof te laten verdampen, de damp ergens anders heen te voeren en weer af te koelen zodat er weer een vloeistof ontstaat. Maar doordat de kolf zo hoog boven het vuur hangt, kan het gas dat uit de vloeistof ontsnapt nergens naartoe.

Daarnaast stroomt door een koelspiraal (linksboven) nooit een chemische vloeistof, maar koelwater. De chemische vloeistof zelf loopt altijd door een buis bínnen de koelspiraal, zodat die wordt afgekoeld.

En wat doet die koffiepercolator eigenlijk tussen de chemische vloeistoffen en dampen?

Koffiezetten is in een chemisch lab verboden wegens vergiftigingsgevaar. Maar het detail klopt. Robert Bunsen hield zich niet alleen bezig met chemie, maar ook met geologie. Hij toonde bijvoorbeeld aan dat geisers ontstaan doordat water onder het aardoppervlakte begint te koken dat, als de stoom zich genoeg heeft opgebouwd, plotseling de lucht in spuit. Bunsen maakte zelfs een klein, kunstmatig geisertje om zijn collega’s te overtuigen. Datzelfde principe wordt vandaag de dag nog gebruikt in koffiepercolators. Niet alleen de bunsenbrander, maar ook de percolatorkoffie hebben we dus aan Robert Bunsen te danken. Proost!